Det var et fejlskøn af lægerne på Århus Universitetshospital med overlæge Benedicte Dahlerup i spidsen at vurdere, at læsionen i Carina Melchiors hjerne var så slem, at alt håb var ude, og at hun i løbet af kort tid ville kunne erklæres hjernedød.

Men det var et endnu større og livsfarligt fejlskøn, som kunne have haft fatale konsekvenser for Carina, at lægerne slukkede for hendes respirator og afbrød hendes behandling, når hun både kunne trække vejret og hoste.

Det mener Jens Astrup, tidligere klinisk professor i neurokirurgi på Århus Universitetshospital. Han var indtil 2004 chef for afdelingen, hvor lægeholdet med Benedicte Dahlerup i spidsen nu anklages af Carina Melchiors familie for at være så fikseret på at få Carinas organer, at de stoppede behandlingen af hende.

Carina1111

Jens Astrup, der gik på pension i 2010 efter at have beklædt en lignende stilling på Glostrup Amtssygehus siden 2004, er forbløffet over sine tidligere kollegers fejl.

 - De har udtalt sig alt for kategorisk i forhold til familien om hvorvidt der var håb. Når der er tale om ældre mennesker på f.eks. 85 er den kliniske erfaring, at der ikke er håb i den slags tilfælde. Men her er der tale om et ungt menneske, hvor der er de reflekser til stede, som skal være der.

-  Her er det efter min opfattelse alt for kategorisk at sige til familien, der ikke er noget håb, siger Jens Astrup.

Han mener ikke, lægerne har været påvirket af at det var vigtigt for dem at få familiens tilsagn om at lægerne kunne få adgang til Carinas organer.

- Nej, der er vandtætte skodder mellem de to ting. Men det kan jo have påvirket lægerne, at de var omgivet af et tv-hold og gerne ville fremstå handlekraftige, påpeger Jens Astrup.

Men det er en meget mere graverende fejl, at lægerne vælger at slukke for Carinas respirator og abryde hendes behandling, mener Jens Astrup,

- Den næste fejl er langt alvorligere - at man dømmer hende ude efter en MR-scanning, når hun kan hoste og trække vejret. Det er et fejlskøn, som kunne have haft fatale konsekvenser - det er jo heldigt for hele holdet, ikke mindst Carina, at hun overlever, siger Jens Astrup.

Han mener dog ikke, at den afbrudte behandling og at der blev slukket respiratoren, har påført Carina hjerneskader.

- Nej, det tror jeg ikke. Men det skal man se en række målinger for at kunne vurdere helt præcist, siger han. Jens Astrup, der kender Benedicte Dahlerup som kollega, men ikke har arbejdet sammen med hende på Århus Universitetshospital, er forbløffet over fejlene.

 - Med det jeg ved om hendes arbejde, ligner det hende ikke at begå sådan en fejl. Og jeg har aldrig oplevet noget lignende selv, siden engang jeg var ung i 70’erne, hvor vi engang troede at en person som havde en alvorlig forgiftning var hjernedød. Det fik ingen konsekvenser, og det var inden hjernedødskriteriet trådte i kraft (i 1990, red.), siger Jens Astrup, der ikke har noget bud på hvilke konsekvenser sagen kan få for Benedicte Dahlerup.

- Nej, det kan jeg ikke sige noget sige om, siger han.