Patent- og Varemærkestyrelsen er havnet i en pinlig sag, efter en 'ledende medarbejder' blev snydt af en fup-email til at overføre 6,7 millioner til en kinesisk bank. Selvom pengene lykkeligvis endte tilbage hos styrelsen igen, så er direktøren, Jesper Kongstad, klar over, at der skal ske noget i den pinlige sag.

11. maj i år blev en 'ledende medarbejder' hos Patent- og Varemærkestyrelsen, der ligger under Erhvervs- og Vækstministeriet, udsat for et såkaldt 'CEO FRAUD' fupnummer.

Medarbejderen fik en mail fra en person, som udgav sig for at være styrelsens direktør, Jesper Kongstad, og heri stod der, at direktøren ønskede en bankoverførsel på 6,7 millioner kroner til en kinesisk bank i forbindelse med køb af aktier i en kinesisk virksomhed - alt sammen i fortrolighed, lød det i mailen.

Efter medarbejderen havde mailet frem og tilbage med den person, som udgav sig for at være Jesper Kongstad, blev overførslen af de mange millioner sat i gang.

Først to dage senere, da den falske direktør igen henvendte sig for at få endnu en overførsel på 6,7 millioner kroner til den kinesiske bank, blev medarbejderen mistænksom og gik til sin chef, som gik til direktøren i styrelsen.

Internt undersøgelse
Pengene blev med politiet og Danske Banks hjælp ført tilbage få dage senere. Men alligevel var der sket stor skade, som nu giver grund til efterforskning hos politiet og en intern undersøgelse for at finde ud af, hvordan en dansk styrelse kunne blive fanget af det, vi andre kender som en 'Nigeria-mail' - omend en ekstremt sofistikeret en af slagsen.

»Lige nu er status, at vi er midt i en intern undersøgelse. Vi har jurister på sagen, og politiet er på sagen. De første dage koncentrerede vi os om at få pengene tilbage, men nu skal vi have en undersøgelse af, hvordan det kunne gå så galt,« siger direktør hos Patent- og Varemærkestyrelsen, Jesper Kongstad, til BT.

Hvordan kunne det gå så galt, at en ledende medarbejder blev snydt af det, mange kender som en slags Nigeria-mail?

»Kerneproblemet i den her sag er, at man kan lave kontrol, men hvis de ansatte ikke er opmærksomme nok, så kan der ske fejl. Jeg fokuserer lige nu på personalet. For svindlerne som i det her tilfælde bliver mere og mere sofistikerede. Det er muligt man burde have fanget, at der var noget galt i den her korrespondance, men det var virkelig smart lavet. Det tekniske lignede rigtig godt, og personen eller personerne bag havde virkelig gjort meget ud af det. De havde endda skrevet mailen på en måde, så den lignede den måde, jeg skriver på,« forklarer Jesper Kongstad, der forklarer, at mailen også var skrevet på dansk, hvilket dermed gør, at den skiller sig ud fra langt de fleste fup-mails, der lander i almindelige menneskers indbakker.

Ved ikke hvem, der står bag
Når du siger, at de havde kopieret både det tekniske og den måde, du skriver på, mistænker I så, at det er noget internt i Patent- og Varemærkestyrelsen eller en som kender dig?

»Lige nu er politiet i gang med en efterforskning, så det kan jeg ikke sige noget om, før vi ved mere, men jeg tror ikke, det er noget internt. Og vi ved ikke, hvem personen bag er.«

Hvad får det af konsekvenser for den ledende medarbejder?

»Det er en personalesag, så det vil jeg ikke udtale mig om.«

Hvad får det af konsekvenser hos Patent- og Varemærkestyrelsen?

»Selvom det er lykkes os at få pengene igen, er det en ørefigen, som vi har fået. Og det kommer til at føre til øget kontrol, bl.a. med pengeoverførsler, så der eksempelvis skal tre og ikke to underskrifter til. Jeg har været i dialog med vores it-teknikere, som siger, at der ikke er noget at gøre for at forhindre mails, som den medarbejderen fik. Og det er heller ikke sikkert, der er noget at gøre, når det kommer til procedure. Så det handler om det menneskelige, hvor vi skal være bedre til at gennemskue, når folk forsøger at snyde os. Og de her personer, som forsøger at snyde - ikke bare os - er mindst lige så dygtige, som vi er - eller bedre.«

Negativ eksponering
I har selv gået ud og beskrevet hændelsen i en pressemeddelelse. Hvorfor det?

»Jeg er klar over, at jeg eksponeres negativt i pressen, og det må jeg leve med. Men vi står frem med den her historie for at få en debat i gang om det her. Og det er derfor, vi kommunikerer det så åbent ud, så vi alle sammen kan blive bedre og mere kritiske, så vi ikke kommer til at stå i en lignende situation - heller ikke hos en anden styrelse eller virksomhed. De, der forsøger at snyde os, er virkelig smarte, og det kræver et trænet øje at fange det. Og derfor er det vigtigt, at vi er åbne om problemet,« siger Jesper Kongstad.

De 6,7 millioner kroner var tilbage på styrelsens konto 18. maj. Det tog dermed omkring en uge. Lige nu er politiet i gang med en undersøgelse af sagen.