Stadig færre bliver optaget på de humanistiske uddannelser, og det er problematisk, anfører professor og organisation for studerende.

Mens erhvervslivet og de naturfaglige uddannelser jubler, kan landets humaniora-uddannelser givetvis godt få armene ned af begejstring over årets optagelsestal, der blev offentliggjort torsdag.

Tre procent færre er blevet optaget på de humanistiske studier, fremgår det af tallene fra Den Koordinerede Tilmelding, KOT.

Tilbagegangen kan forklares med den såkaldte dimensioneringsplan, der blev iværksat af Uddannelses- og forskningsministeriet i efteråret.

Den havde til formål at indføre et loft over de uddannelser, der har haft en »systematisk« og »markant« overledighed blandt nyuddannede sammenlignet med andre uddannelser. Planen ramte humaniorauddannelserne særlig hårdt.

Men den udvikling er ikke for det gode, lyder det fra flere røster i Dagbladet Information fredag.

En af dem er lektor David Budtz Pedersen fra Københavns Universitet, og som forsker i humaniora.

»Det problematiske ved dimensioneringsplanen er, at man har overladt det til politikere at forudsige fremtidens arbejdsmarked på baggrund af nuværende økonomiske pejlemærker,« siger han til Information og fortsætter:

»Pejlemærker, der er baseret på en idé om, at vi kan fastholde det arbejdsmarked, som vi har de seneste 30 år. Men at fastholde, mener jeg, ikke er realistisk,« siger lektoren.

Også hos Danske Studerendes Fællesråd begræder man udviklingen. Formand Yasmin Davali mener, at årets optagelsestal, hvor 25 procent af ansøgerne slet ikke er kommet ind på en uddannelse, viser, at dimensioneringsplanen var en spareøvelse.

Hun henviser til, at man med planen havde en politisk forventning om, at de unge ville søge mod andre uddannelser i stedet, men årets optagelsestal viser, at det ikke har været tilfældet, siger Yasmin Davali til Information.