Lars Løkke kom både ind på emigrationsbølge, Disney-figurer, tøjsager og ydmyghed, da han tirsdag aften blev interviewet på Louisiana.

»Vi skal tage vores fair andel, men kan ikke bare rumme en helt utæmmelig emigrationsbølge. Vi er nødt til at tale mere åbent om det, end man af politisk korrekthed måske gjorde for et halvt års tid siden. Europa kan ikke bære en folkevandring, der er båret af ønsket om et bedre liv.«

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i aftes ved en arrangement på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland. Her blev han interviewet foran et stort publikum om at tabe magten og vinde den tilbage igen. Men benyttede også lejligheden til at kommentere det varmeste emne i Europa netop nu. Den massive strøm af flygtninge:

Læs også:

Flygtninge Serbien-Ungarn

»Det er jo ikke kun flygtninge, der flygter fra krigen i Syrien - men også folk, der kommer af mange andre grunde. Der er forskel på en flygtning og en migrant,« lød det fra Venstre-formanden.

»Jeg går ind for kulturel mangfoldighed, men det bekymrer mig, at nogle af vores fælles værdier bliver udfordret, hvis homogeniteten i vores samfund smuldrer. Eksempelvis omkring vores skolesystem. Det bliver udfordret, hvis vi bliver misbrugt af folk, der bruger vores frihedsrettigheder og gør vold på dem for at opnå noget helt andet end vores frihedsværdier. Det så vi også med Tvind, for nu ikke kun at pege på islam,« tilføjede Lars Løkke Rasmussen.

Læs også:

Tøjsagerne

Også det kraftige fokus på Lars Løkke Rasmussens privatforbrug forud for sidste folketingsvalg har gjort Venstre-formanden mere ydmyg.

»Min ydmyghed i forhold til diskussionen om mine tøjkøb havde jeg fundet frem til før valget, for der var sager. Da jeg kørte hjem fra det berømte møde i Odense, havde Børsen som det eneste medie taget den fulde konsekvens af kritikken mod tøjet og havde skrevet min politiske nekrolog. Den syntes jeg ikke var så god, men det er trods alt ikke så mange beskåret, før man går af,« sagde Lars Løkke Rasmussen til de omkring 200 tilhøreres morskab.

»Men for at være seriøs, så giver sådan en kritik jo én chancen for at korrigere nogle ting, og det er jeg pinligt bevidst om. I dag er hele mediepresset for en politiker langt større, end det var for en generation siden. Man skal opføre sig meget mere disciplineret end mange andre mennesker,« tilføjede Lars Løkke Rasmussen.

Læs også:

Venstre-formanden lagde ikke skjul på, at han nogle gange direkte havde angrebet journalisters præmisser under interview, men specielt de interview, som han sidste efterår havde givet de to BT-journalister Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog i forbindelse med deres kritiske portrætbog ’LLR’, havde også lært ham nye sider af sig selv.

Stram i tonen

»Jeg besluttede at medvirke i BT-produktet, og jeg ofrede otte timer på det. Jeg har det hele på bånd, for de to journalister lagde en båndoptager op på bordet, og så tænkte jeg: ’Det gør jeg også’. Det var to interview af hver fire timers varighed, og jeg har hørt det igennem bagefter. Her kan jeg høre, at jeg undervejs bliver ret bestemt i min stemmeføring. Da jeg lyttede de otte timer igennem, kunne jeg høre, at jeg blev insisterende på en måde, som hvis jeg lytter til det med åbne, utrænede ører nok godt kan genkende noget af den kritik, som jeg nogle gange møder. Men de karle havde nu også meget med i posen.«

Løkke som Andersine

Under mødet i Louisianas Koncertsal blev Lars Løkke Rasmussen interviewet (på dansk) af den tyske journalist Marc-Christoph Wagner, der på vegne af sine børn blandt andet spurgte den danske statsminister, hvilken figur i Walt Disney-universet han bedst kunne identificere sig med.

»Jeg ville ønske, at det var Fætter Højben, men de seneste år har det måske mest været Anders And. Men faktisk vil jeg nok sige Andersine - hun minder mig om en god Venstre-kvinde i stil med grisehandlerens Kathrine Larsen i ’Matador’.«

På spørgsmålet om han selv havde nogle politiske forbilleder, benyttede Lars Løkke Rasmussen lejligheden til at citere sin forgænger som Venstre-formand - Anders Fogh Rasmussen:

Uffe som forbillede

»Anders sagde altid, at man ikke skal have forbilleder, for de krakelerer altid ved nærmere eftersyn. Det er der jo nok en pointe i, men Uffe (Ellemann-Jensen, red.) var vel det store forbillede i min VU-tid. Uffe var den, der gjorde Venstre salonfæhig, så man også kunne være Venstre-mand i byerne. Da jeg i sin tid mødte min gamle lærer fra folkeskolen og fortalte, at nu havde jeg meldt mig ind i Venstres Ungdom, var han nærmest helt opgivende på mine vegne. Han var vel det nærmeste, jeg er kommet et forbillede - og nu har jeg ikke sagt, at han er krakeleret ved nærmere eftersyn,« understregede Lars Løkke Rasmussen.