Mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, endnu en gang roder rundt i troværdighedsskalaens absolutte bund, stryger partiets næstformand, Kristian Jensen, helt til tops som den mest troværdige toppolitiker.

Det er første gang, at Kristian Jensen indtager en førsteplads i Gallups troværdighedsmåling for Berlingske, som er foretaget siden 2011. I de seneste to troværdighedsmålinger fra april og september lå DF-formand Kristian Thulesen Dahl nummer et.

Selv er Kristian Jensen beæret over førstepladsen, men han tager det »meget afslappet«.

»Jeg tager resultatet med et gran salt, men jeg er selvfølgelig glad for, at folk vurderer, at jeg er ærlig i min måde at være politiker på. Jeg tror, at folk stemmer ud fra, hvilken politik der bliver ført, og derfor er troværdighed formentlig bare et element, der kan bidrage til det samlede billede,« siger Kristian Jensen til Politiko.dk.

En ekspert i politisk kommunikation mener, at Kristian Jensen især får mange point for sin »tillidsvækkende facon«.

»Kristians politiske superbrand er i høj grad karakteriseret ved en vis snusfornuftighed, ligesom han i manges øjne fremstår som en politiker med benene solidt plantet i den jydske muld. Der er med andre ord lidt 'what you see is what you get' over Kristian Jensen, som styrker hans troværdighed i en valgkamp, hvor mange andre har travlt med at pålægge sig selv dogmeregler for den gode politiske kommunikation,« siger Bo Bredsgaard Lund, direktør i kommunikationsbureauet MSLGROUP og forfatter til bogen »Det politiske superbrand«.

Løkkes troværdighedsknæk

Modsat Kristian Jensens høje troværdighed ligger partiformand Lars Løkke Rasmussen på målingens næstsidsteplads. Forskellen på de to Venstre-topfolk kalder Bo Bredsgaard Lund for »en tæt ved uoverstigelig troværdighedskløft«.

»De mange bilagssager har i den grad slidt på Løkkes troværdighed. Tallene er et tegn på, at vælgerne ikke skelner mellem det, man kunne kalde en personlig troværdighed og en politisk troværdighed. Tværtimod vurderer vælgerne netop troværdighed på den sammenhæng, der umiddelbart kan ses mellem Løkkes private eller personlige ageren og så hans politiske ageren,« siger han

Retorikprofessor Christian Kock, der har været med til at udvikle metoden bag troværdighedsmålingen, vurderer, at Kristian Jensens førsteplads skal findes i hans »belevende og høflige facon«, mens Lars Løkkes troværdighedsproblem - udover bilagssagerne - også skyldes en »negativ og hånlig fremtoning«.

»Det er karakteristisk for Lars Løkke, at han næsten ikke kan sige en sætning uden at komme med et hånligt angreb på Helle Thorning, uanset om der blev spurgt til det eller ej. Det er en adfærd, som jeg tror, at rigtig mange vælgere finder irriterende,« siger Christian Kock.

Thorning taber troværdighed

I Gallups troværdighedsmåling kommer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ind på en samlet niendeplads med Morten Østergaard (R), Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape (K) på de ovenstående pladser.

Troværdighedsmålingen er baseret på 1.306 danskeres vurdering af 16 toppolitikere på 10 forskellige spørgsmål, der afspejler deres troværdighed og karisma. Her er respondenterne bl.a. blevet bedt om at vurdere, hvor »saglige«, »kompetente«, »intelligente« og »afbalancerede«, de mener, at politikerne er. Svaret på de 10 spørgsmål er lagt sammen til én troværdighedsvurdering, som lister de udvalgte politikere fra top til bund. Du kan se hele listen nedenfor.

Ser man nærmere på Thornings forholdsvis lave placering, er der ifølge Bo Bredsgaard Lund flere årsager hertil.

»Dels hænger der en skygge af løftebrud ind over hende, som hun aldrig for alvor er kommet ud af. Og dels er det ikke utænkeligt at visse vælgere også opfatter de mange udspil, hun og regeringen kommer med her under valgkampen netop opfattes som valgkampsløfter, der i tolvte time skal tiltrække vælgere, men som burde være blevet lanceret langt tidligere,« siger han.

»Endelig kan det også spille ind på Thornings troværdighed, at hun i de forskellige partilederrunder og tv-transmitterede dueller har været veloplagt, aggressiv og angribende, men måske også for aggressiv og angribende, hvilket rammer hende selv om en bommerang, idet det er med til at bryde med billedet af Thorning som statskvinden, der med sit eksempel går foran,« tilføjer Bo Bredsgaard Lund.

Samuelsen på sidstepladsen

På troværdighedsskalaens sidsteplads finder vi Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen. Han ønsker ikke at kommentere på målingens tal, men forklarer, at et parti altid vil være hurtigere til at få fjender end venner, når det skiller sig markant ud fra øvrige partier.

Helt så enkelt mener retorikprofessor Christian Kock dog ikke, at det forholder sig:

»Det er vigtigt at huske på, at Anders Samuelsen befinder sig cirka samme sted på skalaen som Lars Løkke og Peter Christensen (Venstres finansordfører, red.), som begge kommer fra et midterparti. Samuelsens lave troværdighed skyldes formentlig, at hans argumenter indimellem kan virke skingre, mens mange måske stiller spørgsmål ved, hvor uafhængig han egentlig er med Saxo Banks sponsorat i baglommen. Der er nogle faktorer, som kan skabe mistænksomhed hos en del vælgere,« siger Christian Kock.

Lav karisma til Jensen

Selvom Kristian Jensen er nummer et i troværdighedsmålingen, scorer han dog næstfærrest point, når det kommer til karisma, som Gallup også måler på. Her ligger Johanne Schmidt-Nielsen i top.

Ifølge Christian Kock skyldes den lave karismavurdering af Kristian Jensen, at dem, der normalt bliver anset som mest troværdige, også som regel bliver vurderet som mindst karismatiske, fordi de fremstår »en anelse kedelige,« som han siger.