Debatten raser på folketingspolitiker Brian Mikkelsens (K) Facebook-profil efter han torsdag morgen offentliggjorde en mail fra en kvinde, som angiveligt har oplevet et kritisabelt kontrolbesøg fra SKAT.

I mailen hævder kvinden, at hun og hendes mand var i gang med at få malet deres hus indvendigt, da de pludselig får besøg af seks personer. To fra SKAT, to fra Arbejdstilsynet og to politimænd:

»De trængte ind fra hver sit hjørne af grunden, helt som i en krimi hvor seriemorderen skal pågribes. Derefter trak de vores håndværkere og min mand med ud i haven, hvor de så til skue for vores naboer påbegyndte en tre timer lang afhøring«, skriver kvinden i den mail, Brian Mikkelsen (K) har offentliggjort.

Kvinden pointerer, at hun og hendes mand havde bilag på al det arbejde, der skulle udføres i huset.

BT har forsøgt at få kontakt til kvinden, men uden held. Brian Mikkelsen (K) fortæller imidlertid, at han stoler på, at kvindens oplevelse af kontrolbesøget er korrekt gengivet.

Hvilken garanti har du for, at historien er sand?

»Jeg er 100 procent sikker på, at det er rigtigt. Jeg ved, hvem hun er, og hvad hun laver. Hun har en meget betroet stilling«, siger han og tilføjer, at han har fået flere andre henvendelser fra folk, der beskriver tilsvarende fremgangsmåder, når SKAT kommer på de såkaldte havebesøg.

Beklager fremgangsmåden i sag

SKAT har i alt gennemført 474 kontrolbesøg hos private borgere og virksomheder, som det, kvinden oplevede. Besøgene er udløst af et regelsæt, som blev vedtaget i 2012. Det har fået Brian Mikkelsen (K) til at stille et beslutningsforslag, som forbyder SKAT at trænge ind på privat grund uden dommerkendelse.

Per Jacobsen, fungerende direktør for Skats Indsats, kan ikke genkende den fremgangsmåde SKAT har benyttet i den konkrete episode:

»Jeg kan kun beklage, hvis borgeren har haft en dårlig opfattelse af SKAT. Hvis det er tilfældet, kan jeg kun opfordre hende til at sende en klage til SKAT. Dem behandler vi meget seriøst, da det netop ikke svarer til den måde, vi ønsker at agere«, siger han.

Han påpeger, at SKAT har en række kontrolmanualer, som beskriver, hvordan et kontrol skal foregå.

»Vi arbejder meget med at udvise professionel empati og opføre os ordentligt. Derfor kan jeg ikke nikke genkendende til den oplevelse, kvinden beskriver,« siger Per Jacobsen.

Som gerningssted for et mord

I mailen som Brian Mikkelsen har offentliggjort på sin Facebook-profil, beskriver kvinden desuden, hvordan hun og hendes mand fik besøg for anden gang:

»Dagen efter kom de to fyre fra arbejdstilsynet så igen. De gik selv ind ad hoveddøren, og da jeg så kom ind i min stue gik de og gennemfotograferede alt – som om det var et gerningssted for et mord. Det provokerede mig i dén grad, at de bare kunne gå ind ad min hoveddør, og snuse rundt i mit hjem på den måde. Efter de havde været der i cirka 2 timer, fik jeg en anmærkning for en tom ½ liters sodavandsflaske min mand havde tabt på gulvet, og som udgjorde en ’fald-fare’, samt kritik af at det stillads vi havde udenpå huset var halvt demonteret – men det var fordi stilladsfolkene var ved at tage det ned, men netop havde stoppet arbejdet da det var blevet regnvejr, og de derfor ikke må arbejde (på grund af selv samme arbejdstilsyn).«

Arbejdstilsynet skriver i en mail til BT:

»Arbejdstilsynet har ikke mulighed for at kommenterer den konkrete sag ud fra de sparsomme oplysninger, vi har om tilsynet. Vi tilstræber altid at optræde ordentlig og redelig som myndighed. Det er selvfølgelig særligt vigtigt i private hjem. Hvis nogen oplever det modsatte, opfordrer vi til at kontakte os.«