En kortlægning over de rigeste danskere viser, at Gentofte er den foretrukne by, mens Rødovre skraber bunden.

Når de allerrigeste køber hus, er det ikke Udkantsdanmark, de først vælger fra.

Tværtimod skal du blot 10 kilometer væk fra de riges foretrukne adresser i Gentofte, før du står der, hvor landets højestlønnede udgør den mindste del af befolkningen: Rødovre.

Det skriver Politiken mandag.

Det viser en ny kortlægning af "den gyldne procent" - den eksklusive klub af 25-59-årige danskere, som udgør den ene procent, der tjener mest. I gennemsnit 1.087.000 kroner om året efter skat.

- Sjælland og især hovedstaden er ekstremt opdelt mellem rige og fattige, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, som har foretaget analysen.

- Kommuner med flest borgere fra den gyldne procent er samtidig dem, hvor der bor færrest fra den procent, som tjener mindst - og omvendt. Der er tale om deciderede rigmandsghettoer og fattigmandsghettoer, som ligger tæt på hinanden.

Hvis du bor i Gentofte, tjener hver 13. af dine naboer så mange penge, at de er blandt landets 25.000 højestlønnede borgere.

Bor du derimod i Rødovre, har kun en ud af 333 så høj indkomst. Efter Rødovre bor færrest fra den gyldne procent i Brøndby, Albertslund og Ishøj - alle kommuner tæt på København.

Udkantskommuner som Tønder, Thisted og Morsø - med nogle af landets laveste gennemsnitsindkomster - har til sammenligning over dobbelt så stor andel af de højestlønnede blandt deres borgere.

- Hvis man vil bo i hovedstaden og har så mange penge, vælger man ikke at bo i Rødovre eller Brøndby, når man kan bo i Gentofte eller Hørsholm, som ligger lige ved siden af.

- Bor man omvendt i Udkantsdanmark, ligger der sjældent en velhaverkommune lige ved siden af, som det er så oplagt at flytte til, forklarer Jonas Schytz Juul til Politiken.

/ritzau/