Børn i dag kæmper med helt basale færdigheder, fordi de ikke er robuste nok, advarer børnepsykolog i ny bog.

Det kan være rigtig svært for nutidens børn at holde fokus og koncentrere sig, klare almindelige udfordringer i hverdagen og forstå deres rolle i fællesskabet, skriver psykolog Per Schultz Jørgensen i den nye bog 'Robuste Børn.'

Det skyldes især den alt for frie børneopdragelse, som forældre i et par generationer har praktiseret, siger han i et interview med Berlingske.

»Det vi ser konsekvenserne af nu er, at vores børn ikke er vokset op med faste normer. Efter mange år med stor frihed i opdragelsen, sidder vi så her i 2017 og ved at blive klar over, at der skal andre boller på suppen. Den totale frihed er simpelthen for meget at forvalte for børn i en tid, hvor forandringerne er så store.«

Det kan eksempelvis være, at børnene får lov til at spille alt det iPad, de vil, se uhæmmede mængder af Netflix, men også at de ikke får givet noget ansvar i hjemmet.

For robusthed i psykologens øjne handler ikke om en tigeropdragelse, hvor vi hele tiden skal have børnene til at præstere og få høje karakterer.

Det handler i højere grad om dannelse af en stærk personlighed ved at give børnene ansvar for for eksempel huslige pligter, så de får en indre robusthed og en personlighedsstruktur, hvor de hele ikke handler om dem selv.

Selvoptagetheden er ikke god for børnene, understreger Per Schultz Jørgensen, og kalder det en bjørnetjeneste, hvis vi giver børnene for frie rammer. De lærer simpelthen ikke selv at stå imod, sige fra og tage ansvar.

I skolerne mærker man konsekvenserne, og psykologen oplever, når han holder foredrag rundt i landet, at fagpersoner og forældre fortæller, hvordan børn i dag har svært ved at sidde stille, koncentrere sig og tage imod kollektive beskeder.

Derfor opfordrer han simpelthen til, at man indfører nogle faste normer i familien og sætter sig ned og forklarer børnene, at de skal udføre nogle bestemte pligter derhjemme, hænge deres eget tøj op, rydde op efter sig selv eller have en fast maddag.

Det skal også være okay at opleve nogle nederlag, at hverdagen ikke bliver renset for besvær og udfordringer af forældrene - for så lærer de ikke selv at tackle livets besværligheder - heller ikke som voksne.

I sidste ende handler børneopdragelse om at opbygge et ansvar hos børnene, så de senere selv bliver stærke nok til at forvalte deres eget liv og får en grundfølelse i sig selv, der heder 'Jeg kan godt klare det,' påpeger psykologen i interviewet.