De danske læger opdager ikke ofte nok de danskere, som er i fare for at få type 2-diabetes. Derfor er antallet steget kraftigt.

Antallet af danskere med type 2-diabetes er steget med 79 procent på 13 år. For lægerne er ikke gode nok til at opdage sygdommen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge en professor drejer det sig om enkelte ændringer, som kan give lægen svar på, om der er fare for sukkersyge eller ej: Løft blikket, se på patienten og stil nogle få spørgsmål om vægt, vaner og sygdom i familien.

- Hvis lægerne bruger den simple opskrift, koster det ingenting ud over, at lægerne reflekterer lidt over det, siger Allan Flyvbjerg, professor i diabetes på Aarhus Universitet, som meget beklager, at det ikke er lykkedes at bremse stigningen i antallet af danskere med type 2-diabetes.

I 2010 fik næsten 28.000 danskere diagnosen, og det er en stigning på 79 pct. i forhold til 1997.

- Det er otte år siden, at Sundhedsstyrelsen, de lægelige selskaber og Diabetesforeningen blev enige om, hvem der skulle undersøges for uopdaget diabetes. Desværre er det ikke sket i tilstrækkeligt omfang, konstaterer Allan Flyvbjerg over for Jyllands-Posten.

I kommunerne erkender borgmester Anny Winther (V), formand for social- og sundhedsudvalget i kommunernes forening, KL, problemet:

- Vi skal blive bedre til at opspore dem, som går med en uopdaget diabetes. Vi skal se, om vi kan gribe de borgere ved en samtale både hos den praktiserende læge og i sundhedshusene ude i kommunerne, for vi ved godt, hvilke borgergrupper der er i en særlig risikogruppe, siger hun og forventer en oprustning, fordi kommunerne i 2013 får 300 mio. kr. øremærket til forebyggelse.

BNB