De danske yderområder bliver stille og roligt drænet for praktiserende læger, som de nuværende forlader branchen for at gå på pension.

En fuldt udstyret praksis, en bonus på 500.000 kroner og en gruppe patienter er ikke nok til at lokke læger til Nordjylland.

Trods de favorable vilkår bliver Nordjylland stille og roligt drænet for læger, som de nuværende praktiserende læger går på pension. Der kommer ikke nye til, og hver ottende lægepraksis står tom. Det skriver Politiken søndag.

En ny undersøgelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) viser ifølge avisen, at der mangler 164 praktiserende læger på landsplan, og at 47 af dem mangler i Region Nordjylland. Og det går udover borgerne.

- Patienterne betaler en kolossalt høj pris. Der er ulighed i sundhed i ekstrem grad. Har man ikke egen læge, bliver skadestuerne ens vej ind i sundhedsvæsnet, og dem er der også mange, der har langt til. Derfor er der helt sikkert nogle, der vil afholde sig fra at søge læge, siger Lars Engberg, der er formand for Danske Patienter.

PLO deler Lars Engbergs bekymring og foreslår, at der skal nedsættes et landsdækkende udvalg, som fordeler praksisser, og at regionerne opkøber og nedlægger mindre praksisser i de store byer.

Men det bryder Danske Regioner sig ikke om. Det vil blot skabe mere bureaukrati, mener formand Bent Hansen.

- Og jeg tror ikke på at tvangsudskrive læger til yderområder. I forhold til opkøb af praksisser er der ikke penge til det, da udgiften så skulle afholdes inden for den eksisterende ramme, og en region vælger i forvejen aldrig at have for mange praksisser, siger han til Politiken.

Bent Hansen foreslår i stedet, at udsatte regioner som Nordjylland skal kunne flytte en enkeltpraksis til et lægehus med fagligt fællesskab. Eller at regionen driver flere praksisser, hvor der ansættes en læge.