Årelang fejlmedicinering betød, at Maja Graae tog 60 kilo på. Nu er de smidt, og i går deltog hun i sin anden ironman.

122 kilo. Så meget vejede Maja Graae i 2010. Men så besluttede hun sig for at ændre livsstil, og søndag stillede hun op til sin anden ironman.En helt fantastisk fortælling, men vejen dertilhar været modbydelig hård.

Det hele begyndte i 1998. Maja Graae gik til lægen efter at have døjet med mavesmerter i mange år. Lægerne kunne ikke forklare smerterne, og konklusionen blev, at det måtte være noget psykisk. Derfor røg Maja Graae som 18-årig på psykiatrisk afdeling med diagnosen skizofreni. I 2005 fik hun tildeltførtidspension, og i 2007 blev diagnosen ændret til bipolar lidelse (tidligere kaldt maniodepressiv sygdom). I al den tid tog Maja Graae kraftigt på:

»Jeg var indlagt mange gange og fik en masse medicin, der gjorde, at jeg tog rigtig meget på. I 2009 var jeg helt oppe på 109 kilo,« fortæller Maja Graae.

Lynet slog ned

Tallet på vægten var nu så højt, at Maja Graae ikke følte, at hun kunne klare det selv. Derfor søgte hun om en gastrisk bypass operation, hvor mavesækken gøres mindre. Operationen skulle få Maja Graae på rette vej, men pludselig slog lynet ned.

»Jeg fik nej til min operation. Jeg vejede jo allerede 109 kilo på det tidspunkt, så jeg følte, at min verden brød sammen. Nu skulle jeg være fed resten af livet,« fortæller Maja Graae.

Derefter blev hun ved med at tage på i vægt, og bare ét år senere havde hun lagt sig ud med yderligere 13 kilo. Det var her, det gik op for Maja Graae, at det var nu eller aldrig.

»Der skulle ske noget, ellers ville det ende galt. Så jeg satte mig et mål om, at jeg skulle tabe 60 kilo, løbe et maraton og gennemføre en ironman,« forklarer hun.

Fejldiagnosticeret

Maja Graae lagde derfor sin livsstil fuldstændigt om og allierede sig med en personlig træner, der kunne hjælpe hende med at nå sit mål. Hun tabte sig kraftigt, men mavesmerterne fortsatte. Så kom vendepunktet.

Hun bad sin læge om at tjekke vitamin-tal, og det viste sig, at Maja Graaes såkaldte B12 var for lavt. Det betød, at de tidligere diagnoser var forkerte, og at hun faktiskled af glutenallergi.

Det satte for alvor skub i Maja Graaes motivation og sult efter at nå sine opsatte mål, og i 2013 kunne hun stryge første punkt fra listen – hun havde tabt 60 kilo.

Derefter fulgte et maratonløb, og sidste år gennemførte Maja Graae sin første ironman i engelske Bolton. Alle tre mål var nået.

Og søndag greb hun chancen for at gennemføre en ironman på dansk grund, da hun sammen med næsten 3.000 andre deltog i Ironman Copenhagen.

’Aldrig givet mig det blik’

Maja Graaes forvandling er en fantastisk fortælling, men hun havde ikke kunnet skrive ironman på cv’et, hvis det ikke var for hendes personlige træner.

»Jeg har fået en enorm hjælp fra Michael Smith, der også selv har gennemført flere ironman-konkurrencer. Han sørgede for, at der kom styr på min træning, og han motiverede mig hele vejen. Han har aldrig kigget på mig med det der blik, man ofte får, når man vejer for meget og har lavt selvværd,« siger Maja Graae.

Foruden hjælpen fra Michael Smith har Maja Graae haft en enorm viljestyrke, der har været den største drivkraft. En viljestyrke, der især kom til udtryk, efter hun fik den rette diagnose:

»Mentalt er jeg gået fra at være hende den syge, der ikke kan gøre noget ved det, til at jeg kan svømme fire kilometer, cykle 180 kilometer og løbe et maraton,« siger Maja Graae.