Det skal være muligt at få svar på, hvorfor ens kære er døde i en alt for ung alder, mener læger.

Dør man af ukendte årsager som 12-årig, 31-årig eller 49-årig, skal en obduktion være med til at finde frem til, hvad dødsårsagen er. Det mener Lægeforeningen og fire lægelige selskaber, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Når en 22-årig falder død om i skoven, og alle kan se, at der ikke er tale om en forbrydelse, bliver vedkommende ikke obduceret, og dermed går der stor og væsentlig viden tabt, siger overlæge, dr.med. Henning Bundgaard fra Rigshospitalets Enhed for Arvelige Hjertesygdomme.

LÆS OGSÅ: 

Brian Olsen og hans familie oplevede at løbe ind i uvidenheden, da han 43-årige bror pludseligt døde før jul. Mod familiens forventning blev broren nemlig ikke obduceret.

- Der var jo ikke sket noget kriminelt, men vi andre i familien savner svar op, hvad han døde af, så vi kan forebygge yderligere dødsfald, siger Brian Olsen til Jyllands-Posten.

Det er sager som Brian Olsens, der har fået de lægelige foreninger til at gå videre til Folketingets sundhedsudvalg med ønsket om obduktioner.

I dag findes der ikke et overblik over antallet af unge, som bliver obduceret - eller som ikke bliver det. Det vil Danske Regioner gerne lave om på.

LÆS OGSÅ: 

- Slægtninge kan have gavn af at vide, om dødsfaldet skyldes en uopdaget, arvelig sygdom, ligesom også forskningen kan drage nytte af det, siger Ulla Astmann (S), formand for regionernes fælles sundhedsudvalg.

Og på Christiansborg er Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen også positiv over for flere undersøgelser af dødsårsagen.

- Nu vender vi det i regeringen. Det er klart, at pårørende, som har oplevet et uforklarligt dødsfald, gerne vil vide, hvad der skete, siger hun til Jyllands-Posten.