Bornholms borgmester er begejstret over udsigten til kæmpevindmøller ud for øens sydvestkyst. Fra den anden ende af landet lyder imidlertid mere skeptiske toner.

Otte danske havområder er med i opløbet om at blive hjemsted for de kystnære vindmølleparker, der skal generere vedvarende energi for 500 megawatt.

Blandt de udvalgte områder er Rønne Bakke syd for Bornholms sydvestlige kyst. Det vækker stor begejstring på rådhuset i Rønne, hvor borgmester Winnie Grosbøll (S) ser store perspektiver i en vindmøllepark til havs.

- Det er dejligt at være med i kapløbet. Det stemmer rigtig godt overens med vores klimastrategi og målet om at gøre Bornholm til en grøn ø, der er selvforsynende med vedvarende energi, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Den bornholmske borgmester ser også store økonomiske perspektiver ved vindmølleparken.

- Forhåbentlig vil den give noget afkast til kommunen. Man kunne for eksempel forestille sig, at den ville føre nogle arbejdspladser med sig, siger Winnie Grosbøll.

I den anden ende af landet, i Frederikshavn Kommune, indtager borgmester Lars Møller (V) en mere skeptisk holdning til vindmølleparken, der kan blive placeret i havet ud for kommunens næststørste by, Sæby.

- Vi går selvfølgelig også ind for grøn energi, men det skal gøres med omtanke, og det materiale, vi har fået til gennemsyn, er noget tyndbenet. Vi skal have en noget bedre visualisering, før vi kan godkende vindmølleparken, siger han.

Lars Møller er især bekymret over udsigten til, at der kan blive rejst 200 meter høje møller blot to kilometer fra kysten.

- Min holdning er, at den må de længere ud på vandet med. Her i kommunen satser vi hårdt på turisme, og jeg tvivler på, at turister besøger en smuk gammel købstad som Sæby for at se på kæmpemøller, siger han.

Én ting er de to borgmestre dog enige om: Det er en rigtig god idé at flytte vindmøllerne ud i havet. Både i Frederikshavn og på Bornholm har man store problemer med at finde plads til møller på landjorden.

- De skaber jo en række gener for naboerne, og det bliver sværere og sværere at finde områder, hvor vi kan give tilladelse til vindmøller. Vi er ved at løbe tør for plads, siger Winnie Grosbøll.

De to borgmestre får mulighed for at lufte bekymringer og præsentere idéer til klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), der har inviteret borgmestrene i de berørte kommuner til møder om de kystnære vindmølleparker. Foruden Bornholm og Frederikshavn drejer det sig om Kalundborg, Lolland, Jammerbugt, Thisted og Lemvig Kommuner.

Det ligger endnu ikke fast, om der skal oprettes en, to eller flere vindmølleparker. Den energipolitiske aftale, som alle partier bortset fra Enhedslisten står bag, siger blot, at møllerne skal have en samlet kapacitet på 500 megawatt, noget der kræver mellem 100 og 165 møller.

De kystnære vindmølleparker skal ligge mellem to og 20 kilometer fra kysten. Ud for fredede områder rykkes grænsen til fire kilometer, mens den er tre kilometer, hvis parken ligger i nærheden af en by eller et sommerhusområde.

Vindmølleparkerne skal ifølge aftalen indvies inden 2020.