Fjerkræ truer med at udkonkurrere svinekød som danskernes førstevalg, når det gælder aftensmaden.

Svinekødets position som danskernes førstevalg til aftensmaden risikerer de kommende år at blive udfordret af kylling. Det skriver Søndagsavisen.

Blandt de 4-35 årige er det nemlig oftest kyllingeudskæringer, der ligger på tallerkenen til aftensmad. Først fra de 35-årige og opefter indtager svinekød igen førstepladsen. Det viser en gennemgang af 26.000 måltider, som DTU Fødevareinstituttet har lavet, skriver Søndagsavisen.

»Det er en markant udvikling, især fordi vi har en stor tradition for at spise svinekød i Danmark – og måske knap så meget kylling. På sigt kan det sagtens betyde, at kylling kommer til at udfordre svinekødets position som nationalkød,« siger Jon Fuglsang, madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, til Søndagsavisen.

Der er flere årsager til, at kylling har fået sit gennembrud i Danmark. Kyllingeudskæringer har fået mere og mere plads i supermarkedernes kølediske de seneste årtier, kyllinger er forholdsvist billigt og nemt at tilberede, og så spiller en kombination af danskernes tendens til i stigende grad at gå efter fedtfattig og udenlandsk mad også en rolle, forklarer Jon Fuglsang.

En anden markant tendens i DTUs undersøgelse er, at godt hver tredje aftensmåltid indeholder hakkekød eller fars.

»Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at hakkekød spiller så stor en rolle i danskernes kost,« siger Sisse Fagt, seniorkonsulent ved DTU Fødevareinstituttet, og fortsætter:

»Hakkekød er lidt en trylleformular, man kan lave hvad som helst af. Det er hurtigt at tilberede, og så er det meget alsidigt, for du behøver ikke bestemme med det samme, hvad du vil lave med det. Så det er en nem løsning, som mange benytter sig af,« siger hun.

BNB