Flere bliver optaget på de danske universiteter på faktorer som motivation og erfaring i stedet for karaktergennemsnit.

Flere studerende bliver opdaget på kvote 2, hvor ansøgerne ikke bliver bedømt ud fra deres karaktergennemsnit, men på faktorer som motivation og erfaring. Det skriver Politiken.

Roskilde Universitet, CBS og SDU har besluttet at optage flere studerende på kvote 2. Det sker mindre end et halvt år efter at regeringen besluttede at give universiteterne større frihed til selv at afgøre, hvordan de vil optage deres studerende.

Både SDU og Roskilde Universitet har før ansøgt regeringen om tilladelse til at tage imod en større andel kvote 2-studerende; derfor benyttede begge universiteter sig straks af muligheden. I Roskilde betyder det blandt andet, at fordelingen på journalistik er blevet ændret. Hvor 10 procent tidligere blev optaget via kvote 2, udgør samme gruppe i år 25 procent.

- Vi har den holdning, at uddannelserne bliver stærkere af at være rummelige. Vi ved, at vi får studerende, der er meget motiverede og har mere erfaring. De studerende lærer ikke blot af undervisere, men af hinanden, derfor bidrager det til en rigere population af studerende, siger prorektor Hanne Leth Andersen til Politiken.

På SDU’s sundhedsvidenskabelige linjer har man gode erfaringer med at optage studerende ad andre veje end kvote 1. Derfor skal jura, psykologi og medicin nu optage flere gennem kvote 2.

- Det er mere ressourcekrævende, mere bøvlet og tager mere tid for både universitetet og de studerende, når man optager flere på den måde. Det er et spørgsmål om prioritering. Vores dokumentation viser, at frafald mindskes, og så bliver de penge jo tjent ind igen på sigt, siger studiechef på SDU Per Christian Andersen til Politiken.

Undervisningsminister Morten Østergaard (R) er meget tilfreds med, at flere universiteter allerede har valgt at benytte den mulighed, han åbnede for i marts.

- Jeg håber, at der i højere grad vil blive åbnet for kvote 2-studerende. De steder, hvor man har eksperimenter med prøver, samtaler eller andre optagemuligheder, har man haft rigtig gode resultater, siger Morten Østergaard til Politiken.

BNB