Har vi en drikkepengekultur i Danmark eller ej?

En anonym, kvindelig tjener mener det i hvert fald. Hun medvirker i en artikel på Munchies. Her kaster hun med skyts efter danskere, som nægter at betale drikkepenge eller som i hendes øjne bare er godt gammeldags nærige.

'Jeg har oplevet, at en regning på 1000 kroner udløste fem kroner i drikkepenge. Det er jo et fornærmende lille beløb. Så hellere ingen drikkepenge,' lyder det blandt andet i artiklen.

Ifølge den anonyme tjener er det ganske normalt, at en tjener i Danmark ikke tjener mere end 120 kroner i timen, hvorfor hun anser drikkepengene for at være et supplement til den 'dårlige løn'. Hun får dog også et 'kick' af at få drikkepenge, når man har gjort et godt stykke arbejde. Hun mener klart, at der er en kultur for drikkepenge i Danmark, men at folk, som ikke mener det, er dem, som nægter at betale. Hun påpeger også, at det aldrig har været lettere at betale drikkepenge, når dankorterminaler giver folk muligheden for det. Som en krølle på halen, siger hun dog, at franskmændene er de værste, når det kommer til at give drikkepenge.

Kaare Friis Petersen, der er erhvervsjuridisk chef i Horesta, der er hovedorganisation for hotel og restaurationsbranchen, har tidligere forklaret til Samvirke. at menukortets prisliste både indeholder moms og afgifter, hvorfor det ikke forventes, at man giver drikkepenge.

Han fortæller, at man kun skal give drikkepenge, hvis man har fået en god oplevelse:

»Drikkepenge er en frivillig betaling for en service, der ligger over middel. Man skal ikke give drikkepenge i forventning om en god service, men bagefter som en anerkendelse af, at man har fået en god behandling,« har han sagt.

Samvirke har også tidligere beskrevet, at Dansk Tjenerforbund og Centralforeningen af Hotelværter og Restauratører indgik en overenskomst i slutningen af 60'erne. Den sikrede tjenerne en fast løn mod, at drikkepengene formelt set blev en del af regningen. Indtil da var det god stil at lægge 15 procent oven i regningen til tjeneren.

Vil ikke afpresses til drikkepenge

BT har talt med Mads 'Blærerøven' Christensen omkring sit forhold til drikkepenge. Han mener klart, at man burde give drikkepenge i Danmark, hvis man vel at mærke har haft en god oplevelse. Han har selv arbejdet som bartender på Café Victor i København, og den gang var det en motivationsfaktor.

»Hvis der er noget, som animerer mig, så er det, at der er sket noget godt. Man skal have en fornemmelse af, at man har haft en ekstraordinær oplevelse. Helt stringent er tjenerens opgave defineret af at bære din tallerken hen til bordet. Hvis de gør noget ekstra som at anerkende mine børn, flirter med min koner eller siger noget vittigt, så synes jeg, at man har gang i et smukt spil,« siger han.

En ting, som han ikke kan lide er, når han bliver 'presset' til at betale drikkepenge. Eksempelvis når tjeneren står med en dankortterminal, hvor man selv skal vælge, om man vil give drikkepenge eller ej.

»Så siger jeg nej, og hvis jeg har mulighed for det, så lægger jeg en 50'er på bordet for at sikre, at pengene ender i de rigtige hænder,« lyder det fra ham.

Mads Christensen mener både, at der er noget praktisk i, at man kan runde op, når man skal betale regningen, men at anerkendelse af den gode indsats også er vigtig.

»Hvis regningen er på 1220 kroner, så skriver jeg 1300 kroner som en anerkendelse af tjeneren, og fordi jeg synes, det er god stil. Jeg gør det også, fordi det får mig til at føle mig som en stor kanon,« siger han og lægger vægt på, at han ikke kan huske at have givet mere end 100 kroner i drikkepenge.

Han nævner en uskreven lov om at give 10 procent i drikkepenge, men det hænger ikke altid sammen.

»Jeg undgår som regel dyre restauranter, men har været ude at spise med nogen, hvor det blev 4000 kroner, og der synes jeg, det er ret vildt, hvis man skal give 400 kroner i drikkepenge.«