Ny udstilling med døde terrorister kan være en sund provokation, siger kunstkritikker.

København: Vi har alle sammen godt af at få forstyrret forestillingen om det gode og det onde.

Og netop den fastgroede forestilling kan udstillingen "Martyrmuseum" formentligt rykke ved, forudser kritik- og debatredaktør på Kunsten.nu, Matthias Hvass Borello, og det gør den relevant.

På udstillingen, der åbner 26. maj, vil der være billeder af terroristerne fra angrebet 11. september 2001 i USA udstillet side om side med andre historiske personer, der er gået i døden for deres overbevisninger.

Blandt andre den græske filosof Sokrates og den polsk-tyske revolutionære socialist Rosa Luxemburg, der blev myrdet i 1919.

- Det er sundt at se verden fra andre positioner. Dem, vi ser som gode, bliver sat i et andet lys, og dem, der for os er de ondeste i verden, bliver sat i et andet lys, siger Matthias Hvass Borello.

- Det er vigtigt at holde fast i, at kunsten skal udfordre og stille relevante spørgsmål i tiden. Vi har svært ved at lægge en distance til terroren, fordi vi har den inde på livet, og det kan virke voldsomt at rode op i, siger han.

Udstillingen vil også bestå af billeder og såkaldte reproduktioner af autentiske genstande.

Det betyder for eksempel, at man vil kunne se en handske magen til den, som brødrene el-Bakraoui brugte, da de 22. marts sprængte sig selv i luften og dræbte mindst 17 uskyldige mennesker i lufthavnen i Bruxelles.

Men selv om det er vigtigt, at kunsten går til grænsen, er der visse faldgruber, som folkene bag udstillingen bør være opmærksom på, siger kunstkritikeren.

- Man kan blive lidt ked af, at det kan virke kalkuleret. Den måde, man vil skabe provokation på, bliver en meget ekstrem kalkule af, at hvis man sætter sådan en udstilling i spil, så får man sat sindene i kog, siger han.

Forestillingen åbner 26. maj, men har allerede forarget kulturminister Bertel Haarder (V).

- Jeg er forarget over, at de sætter en bundhæderlig socialist som Rosa Luxemburg i samme kategori som selvmordsbombere og terrorister.

- Man kunne lige så godt sætte dem i samme kategori som frihedskæmpere, siger Bertel Haarder til Politiken og kalder ideen for "vanvittig".

Det er teatret Sort/Hvid, der lægger lokaler til, og teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, har tidligere skabt debat med et teaterstykke om den norske massemorder Anders Behring Breivik.

/ritzau/