Ny undersøgelse viser, at de mest udbredte kunstige sødemidler kan nedsætte glukose-tolerancen. Det kan udvikle sig til stofskifteproblemer og type 2-diabetes.

Millioner af mennesker verden over bruger kunstige sødemidler for at holde sig sunde og slanke.

Men det er langt fra sikkert, at det har den ønskede effekt. Tværtimod viser ny forskning, at sødemidler som sakkarin, sukralose og aspartam kan føre til nedsat glukose-tolerance, som kan udvikle sig til problemer med stofskiftet og type 2-diabetes. Måske bidrager midlerne ifølge forskerne også til den globale fedmeepidemi, skriver Ingeniøren.

Undersøgelsen er foretaget af forskere på Weizmann-instituttet i Israel, der har givet kunstige sødemidler til både mus og mennesker. For forsøgspersonernes vedkommende havde fire ud af syv deltagere nedsat tolerance for glukose efter bare en uge på diæt med sødemidler.

»Forskningsresultatet ser ud til at være forholdsvist robust, idet de både har testet i dyr og mennesker. Det er et meget fokuseret studie ud fra en klar hypotese. Det bliver spændende at se, om andre studier kan bekræfte resultatet i den nærmeste fremtid,« siger Thórhallur Halldórsson, professor på institut for fødevarer og ernæring på Islands Universitet, til Ingeniøren.

Problemet med søgemidlerne er ifølge de israelske forskere, at de ændrer forsøgsdyrenes og -personernes tarmflora. Konsekvensen er blandt andet højere blodsukker.

Britiske Science Media Center, der arbejder med fremme af videnskabsformidling, har ifølge Ingeniøren talt med en række britiske forskere, der betegner resultaterne af undersøgelsen som spændende. Det er dog fortsat usikkert, om betydningen for mennesker er så grel, som undersøgelsen antyder.

Det påpeges, at de syv forsøgspersoner fik sødemidler, der svarer til et 40 dåser sodavand dagligt.