Børn undfanget ved kunstig befrugtning er akkurat ligeså intelligente som dem, der er kommet med storken eller ved den klassiske samleje-metode. Det viser nyt dansk studie.

Ny dansk forskning viser, at børn, der undfanges ved kunstig befrugtning, er ligeså begavede eller ubegavede som deres kammerater. Tidligere studier har ellers vist det modsatte, skriver Politiken.

»Børn i førskolealderen har samme kognitive funktion, intelligens og opmærksomhedsevne – uanset hvordan, de er kommet til verden. Om det er ved hjælp af kunstig befrugtning. Eller moderen har haft meget, meget svært ved at blive gravid, men hvor det lykkedes til sidst på den naturlige måde. Eller det bare gik normalt og hurtigt«, siger en af mændene bag afhandlingen fødselslæge Bjørn Bay fra Aarhus Universitetshospital til Politiken.

Siden det første barn blev undfanget ved kunstig befrugtning, har læger og forskere undersøgt konsekvenserne for børnene, når de ikke bliver til på den helt naturlige måde. Og nu viser Bjørn Bays studie, at fertilitetsbørnenes intelligens stemmer fint overens med det forventelige, når man ser på deres mødrene ophav.

»Det unikke ved undersøgelsen er, at det er den første på verdensplan, der samtidig har undersøgt mødrenes intelligens, da arv nok er den vigtigste ingrediens for den enkeltes intelligens. Når vi medtager denne komponent, så er der ingen forskel på børnenes kognitive evner i fem-årsalderen, uanset om de er født ved kunstig befrugtning, om forældrene har haft svært ved at blive gravide naturligt, men som er blevet det eller hos kontrolgruppen, der helt naturligt og hurtigt blev gravide«, siger Bjørn Bay.

Resultatet af studiet overrasker ikke Søren Ziebe, der er klinikchef på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.

»Det stemmer overens med, hvad vi har set ved andre studier: At det ikke er vores teknikker i sig selv, der kan være noget negativt ved. Vi har eksempelvis længe arbejdet med at få skabt færre tvillinger, der oftere bliver født for tidligt med de risici, som det kan medføre. Men det er da opmuntrende at få dokumentation for, at det, vi laver, ikke har negative konsekvenser for børnenes mentale evner og udvikling«, siger han til Politiken.