Mange af de unge, der har fået afslag på at komme ind på deres drømmestudie, ender alligevel på sigt med et eksamensbevis, viser en undersøgelse.

Onsdag vågner 21.412 unge op til et afslag på at komme ind på drømmestudiet. Men størstedelen vil alligevel sandsynligvis få en uddannelse i sidste ende. Det viser en undersøgelse fra tænketanken DEA, skriver Politiken.

DEA har fulgt 19.024 afviste ansøgere fra 1996, 2000 og 2004 op til 12 år efter, at de fik afslag på en studieplads. Og her havde 70 procent af dem, der fik afslag i første omgang, gennemført en uddannelse, mens 12 procent var indskrevet på en.

Mere end hver fjerde var gået et uddannelsesniveau ned for at få en uddannelse, og kun 18 procent gennemførte aldrig en uddannelse.

Martin Junge, forskningschef hos DEA, mener ikke, at der er grund til at tro, at billedet har ændret sig. Det har jobmarkedet til gengæld, som ikke er lige så gunstigt som før finanskrisen, og derfor vil de ansøgere, der får afslag, »højst sandsynligt i endnu højere grad prøve at komme ind på en uddannelse igen,« siger han til Politiken.

Heller ikke på beskæftigelsen ser de afviste ud til at være væsentligt ringere stillet, end dem der er blevet optaget på et studie i første omgang, viser undersøgelsen: For universitetsuddannelserne er forskellen to procent, men den for de mellemlange uddannelser er tre procent.

Det er overraskende, siger uddannelses- og arbejdsmarkedsforsker fra SFI Karsten Albæk til Politiken:

»Og hvis man fjerner de allerdygtigste studerende fra den gruppe, der blev optaget på et studie, og så sammenligner de resterende med de studerende, der ikke blev optaget, så ville forskellen nok være udjævnet«.

Ansøgere, der har fået afslag i denne omgang, kan gå ind på den Koordinerede Tilmeldings hjemmeside - www.kot.dk - og se, hvor der er ledige pladser på de videregående uddannelser. Listen bliver opdateret løbende, når pladserne bliver taget.