Skal den danske familie reddes fra de somaliske pirater, er en privat indsamling løsningen, mener eksperter.

Masser af penge indsamlet af venner, familie og private er den eneste løsning, hvis den danske familie fra Kalundborg - ægteparret Birgit Marie Johansen og Jan Qvis samt deres tre børn på 13, 15 og 17 år - skal gøre sig noget håb om at blive frigivet af de somaliske pirater, der i sidste uge kaprede deres sejlskib i Det Indiske Ocean.

Sådan lyder vurderingen fra både danske og udenlandske eksperter, skriver Politiken onsdag.

- Jeg tror, at regeringen taler sandt, når de siger, at de ikke bøjer sig for terrorister og piraters økonomiske krav, siger forsker Roger Middleton fra den britiske tænketank Chatham House.

Han referer til en lignende sag fra England, hvor et britisk ægtepar sidste år blev løsladt efter 388 dages gidseltagning. Her lykkedes det frivillige at skrabe et stort beløb ind gennem blandt andet sociale medier.

Middletons vurdering deles af ph.d. Lars Bangert Struwe, der forsker i pirateri ved Center for Militære Studier.

Han understreger, at den verserende kapring er anderledes fra andre tilfælde af kaprede skibe, hvor rederier og forsikringsselskaber i disse sager har penge og erfaring med den slags forhandlinger.

- Det store spørgsmål bliver, hvor pengene skal komme fra, når den danske regering af princip ikke kan imødekomme piraternes økonomiske krav. Jeg har svært ved at se andre løsninger end en indsamling. Pirater er forretningsfolk, der lever af at have stor tålmodighed, siger Lars Bangert Struwe til Politiken.


Hvad synes du, skal den danske stat betale løsesummen eller ville du give et bidrag til en privat indsamling? Giv din mening til kende her.