Træk huen godt ned over ørerne og behold de lange underbukser på - et godt stykke tid endnu. Holder langtidsprognoserne, kan Danmark være på vej mod første isvinter i 17 år, viser ny beregningsmetode fra DMI.

I stort set hele landet står termometeret på minusgrader i disse dage - og i nat kan det blive helt ned til 13 graders frost i Jylland. Hvis det kolde vejr fortsætter som forventet, kan en isvinter nærme sig Danmark.

Der findes ikke en egentlig meteorologisk definition af begrebet isvinter. I Danmark har vi tradition for at kategorisere en vinter som værende en isvinter, hvis der har været behov for at sende de fire store statsisbrydere ud i de danske farvande for at assistere den øvrige skibstrafik. Men den definition kan være problematisk bl.a. fordi, at der i dag skal mere kulde og is til end for 100 år siden, før isbryderne rykker ud.

Derfor har DMI's Flemming Vejen beskrevet en mere moderne og databaseret metode, der kan vurdere og forudsige, om der er tale og en isvinter.

Flemming Vejens tilgang bygger på en såkaldt 'kuldesum' baseret på middelværdien af temperatursummen under 0°C. Én dag med minus 1°C lægger altså 1 til kuldesummen, to dage med minus 2°C lægger 4 til kuldesummen og så videre. Tallene summeres fra 1. december, og metoden anvender data fra seks kystnære stationer: Skagen Fyr, Gniben, Rømø/Juvre, Gedser Odde, Hammer Odde Fyr og Københavns Lufthavn.

Før vi får en isvinter, skal kuldesummen ifølge DMI som minimum overstige 150. Ifølge DMIs beregninger lå kuldesummen i går fredag d. 18. januar på 37. Ud fra DMI's prognoser for perioden frem til 31. januar vil vi komme op på ca. 71.

- Det betyder, at februar og marts tilsammen skal levere en kuldesum på mere end 80, hvilket ikke er helt urealistisk (...) Såfremt vinteren fortsætter ind i marts, kan kuldesummen passere 150. Måske ender det med isvinter - i så fald den første siden 1995/1996, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI.