Kronprins Frederik er på farlig grund, når han støtter den russiske deltagelse ved OL.

Det siger SFs kultur- og idrætsordfører Holger K. Nielsen, efter Kronprinsen som det danske medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) i går i BT gav sin støtte til organisationens slapperlinje i den politisk betændte sag om de dopingmistænkte russiske atleter, der netop nu deltager i de olympiske lege i Rio.

»Det er noget af en kattepine, han er havnet i, ikke mindst fordi han som kongelig jo heller ikke må ytre sig politisk,« siger Holger K. Nielsen, der mener, at sagen med al tydelighed viser, at kronprins Frederik ikke hører til i IOC.

»Vi var i sin tid imod, at han overhovedet stillede op til IOC, fordi han selvfølgelig ville komme i en situation som denne, hvor han nu er viklet ind i en politisk diskussion om Rusland, statsdoping og Putin, der helt bevidst bruger idrætten i et politisk ærinde. Det viser, at han slet ikke skulle have været medlem af IOC,« siger han.

Bundet af loyalitet

Men kronprinsen har ikke haft andet valg end at være loyal over for IOC og de kontroversielle russiske atleter, der deltager på trods af, at det Internationale Dopingagentur WADA i juli måned 2016 anbefalede, at de blev udelukket fra OL, da der blev afsløret omfattende statsstyret dopingmisbrug blandt de russiske atleter.

En anbefaling, som IOC har valgt at se stort på og i stedet lade det være op til de enkelte forbund inden for de forskellige sportsgrene at beslutte, om de vil følge anbefalingen. Derfor har Rusland kunnet stille med 271 mand ved legene.

»Kronprins Frederik kan simpelthen ikke andet. Når man er medlem af en organisation som IOC, så må man jo være loyal over for den i forhold til omverdenen, medmindre man vil marginalisere sig selv. Og nu har han jo også annonceret, at han vil have en periode til i IOC, så det er ikke i den situation, man spiller rollen som troublemaker,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor ved Københavns Universitet.

Han henviser til, at Kronprinsen har fortalt, at han agter at genopstille i 2017.

Det var efter Caroline Wozniacki kamp i forgårs, at BT fangede Kronprinsen for at høre om hans holdning om de dopingmistænkte russiske atleter og IOCs beslutning.

»Jeg synes det er helt rigtigt, at de (forbundene, red.) selv skal tage vare på deres egne atleter for at kunne komme til OL,« sagde Kronprinsen til BT.

Både politik og sport

Og det er hans egen skyld, at han nu er fedtet ind i dopingsagen, mener Olden-Jørgensen.

Kronprins Frederik insisterede nemlig på – trods advarsler om, at det kunne blive politisk sprængfarligt – at stille op som kandidat til IOC i 2009.

Og det var ifølge Sebastian Olden-Jørgensen en forkert beslutning.

»At være medlem i IOC handler ikke kun om sport. Der handler i lige så høj grad om politik, og så er det vanskeligt at manøvrere, når man som kongelig ikke må ytre politiske holdninger. Og Kronprinsen er jo heller ikke ligefrem dygtig til at manøvrere, og derfor kan det jo også undre, at han har valgt at være medlem af IOC,« siger han.

»Og det skaber problemer for ham. Så begynder han at væve, og det er jo utilfredsstillende over for en befolkningen i en sag, hvor IOC helt tydeligvis har truffet en svag beslutning. Holdningen i Danmark er, at der skal være en hård linje over for Rusland,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Også Dansk Idrætsforbunds formand Niels Nygaard er kritisk over for IOCs beslutning, men der er også opbakning til organisationen og kronprins Frederik.

DF: Han kan ikke andet

»Kronprins Frederik skal jo bakke op. Når man har truffet en beslutning i IOC, så kan man ikke bare lade holdningerne flagre i alle retninger,« siger næstformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen.

»I sin tid advarede jeg ham mod at blive medlem af IOC, men jeg synes, at han siden har vist, at han kan håndtere det. Også i denne her sag. Forestil dig, at han gik ud og sagde, at Rusland skulle udelukkes. Forestil dig et ramaskrig, det ville give,« siger Søren Espersen.

Men det her er jo gået hen og blevet en politisk sag. Er det ikke et problem for kronprins Frederik, der ikke må mene noget om politik?

»Han kan ikke have en anden holdning end den, som IOC har. Og jeg mener også, at det er den rigtige at lade det være op til forbundene,« siger Søren Espersen.

Kongehuset har ingen kommentar til sagen.