- Er jeg lige så dansk som dig?

Det spørgsmål stillede Martin Krasnik tidligere DF-medlem af Folketinget, Søren Krarup, da en ophedet debat endte personligt fredag aften i DR's deadline.

Her grillede Krasnik Krarup i et interview om, hvordan man kan håndtere den flygtningestrøm, der er kommet som følge af krigen i Syrien. Spørger man Krarup, er disse flygtninge nemlig ikke "rigtige flygtninge." De er folkevandrere og skal beskyttes i nærområdet. Kommer de til Danmark, vil de udgøre en trussel mod den danske kultur og det danske folk.

Det synspunkt provokerede tydeligvis Krasnik, der spurgte:

Hvornår mener du, at man er en del af dette danske folk?

- Det er man, når man er født der, og når man er vokset op der. Der er selvfølgelig også folk, der kommer rejsende hertil i mindre omfang, som bliver en del af det danske folk. Men disse indvandringer af kollosale mængder, der f.eks. kommer fra den anden side af jordkloden. De er selvfølgelig ikke en del af det danske folk, lød svaret fra Krarup.

Den tidligere folketingspolitiker understregede samtidig, at han mener, at man bryder med det grundlæggende i dansk kultur, hvis man melder sig ud af folkekirken. Det fik Krasnik til at først at hive et billede frem af den dansk/tyrkiske politiker Yildiz Akdogan

Hun er jo ikke kristen. Hun er muslim. Er hun dansk?

- Hun er formodentlig på vej til at blive det.  Jeg vil regne hende for dansk, sådan som jeg har mødt hende. Nu har jeg ikke snakket så meget med hende om de dele.

Men du siger jo, at det kræver, at man har danske forældre at være dansk. Det skriver du i din bog. At det er en arvet virkelighed?

- Jeg siger, at det er en arvet virkelighed ikke i den forstand, at man kun med danske forældre kan blive dansk. Men at det at være dansk er at tilhøre det folk, som er vokset op i Danmark og har haft danske forældre.

Det svar fik Krasnik til at hive et billede frem af SF-politikeren Özlem Cekic og sangeren Burhan G.

Så er Burhan G heller ikke dansk. Han er født i Danmark, taler dansk, synger på dansk. Men hans forældre stammer fra Tyrkiet. Han er altså ikke dansk?

- Det vil jeg ikke afgøre. Ham kender jeg ikke. Men han kan i hvert tilfælde prøve på at blive det, lød svaret fra Krarup.

Under interviewet ville Krasnik have svar på, hvorvidt man var mere dansk, hvis man var kristen. Svaret fra Krarup var, at de to ting hang sammen, og det fik afslutningsvis Krasnik, der har jødisk baggrund, til at hive et billede frem af sig selv og stille spørgsmålet:

Jeg har ikke jo nogen viden om det. Jeg er ikke vokset op i den kristne kultur. Jeg er vokset op i det jødiske mindretal i København. Er det her en dansker?

- Ja det går jeg da ud. Er du ikke dansker?

Det spørger jeg dig om, om du opfatter mig som dansker?

-Jamen det går jeg da ud fra, at du er.

Så du opfatter mig som dansk, selvom jeg altså ikke har nogen forståelse for, hvad Kristendommen er og ikke er vokset op med den?

- Det reducerer din evne til at forstå, hvad der foregår omkring dig. Men selvfølgelig er du dansker, når du er vokset op i danmark

Er jeg lige så dansk som dig?

- Jamen det vil jeg da også godt acceptere. Men måske ved jeg noget om danskhed, som du ikke ved. Blandt andet fordi jeg ved noget om, hvad Kristendommen er, lød svaret fra Krarup, hvorefter Martin Krasnik lukkede interviewet.