Kristian Thulesen Dahl mener, at vi skal have en ensartet kommuneskat i hele landet.

Provinsen skal slippe billigere i kommuneskat. Til gengæld skal folk i velhaverkommunerne nord for København betale mere.

Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der i mange år har haft stor indflydelse på Danmarks økonomiske politik som formand for finansudvalget og leder af partiet, som er den borgerlige regerings parlamentariske grundlag.

»Vi har indrettet os mærkeligt, for ni af de ti kommuner, der har den laveste kommunalskatteprocent, ligger lige omkring hovedstaden, hvor borgerne tjener flest penge. Mens vi finder de højeste skatteprocenter i kommuner som Lolland og Langeland. I de kommuner er der desværre mange, der ikke tjener ret meget eller er på overførselsindkomst,« siger han.

De tørre tal giver Thulesen ret

De allerlaveste skatteprocenter findes i Rudersdal, Gentofte, Hørsholm og på Frederiksberg, viser tal fra Skatteministeriet.

Mens de højeste findes på Langeland, Vesthimmerland, Brønderslev, Svendborg og Lolland. På Langeland må folk af med 27,8 pct. i kommuneskat, mens borgerne i Rudersdal slipper med 22,5 pct.

Det er urefærdigt og skal laves om, mener Kristian Thulesen Dahl og foreslår en ensartet kommuneskat i hele landet.

Det vil i grove træk betyde, at de rige kommer til at betale mere, og de dårligt stillede mindre.

»Vi bør diskutere, om vi fremover skal fortsætte med at have forskellige satser på kommuneskatterne. Jeg synes ikke, det giver meget mening i 2017. Tidligere kunne kommunerne konkurrere på serviceniveau, men i dag er meget alligevel centraliseret. En model kunne være, at man betaler det samme i procent, uanset hvor man bor. Det skulle være et sted midt imellem de højeste og laveste skatter.

Vi skal have nogen til at regne ud, hvor et gennemsnit skal ligge, så vi får præcis det samme i kassen som før,« siger Kristian Thulesen Dahl, der i øvrigt også mener, at serviceniveauet bør være mere ensartet i kommunerne, så der ikke er så stor forskel på ældreplejen, børnepasningen og uddannelsesmulighederne, som der er i dag.