De russiske magthaveres »sociale kontrakt« med befolkningen trues af fattigdom og voksende ulighed, advarer økonomer.

Den økonomiske krise i Rusland skubber stadigt flere ned under fattigdomsgrænsen. Antallet af fattige er nu over 22 millioner – det højeste antal i mere end et årti.

Alene de seneste tre år er yderligere seks millioner mennesker blevet kastet ud i fattigdom, viser nye tal fra de russiske myndigheder.

Antallet af fattige var sidst på et lignende niveau i 2006.

Det var det kraftige fald i olieprisen i sommeren 2014, der for alvor sendte Ruslands råstoftunge økonomi på slingrekurs. Dertil kom gensidige sanktioner og handelshindringer i kølvandet på den væbnede konflikt i nabolandet Ukraine.

Siden er mere end et årtis gradvise fremskridt i kampen mod fattigdom sat over styr. Fattigdom er igen en reel risiko for mange af Ruslands 142 millioner indbyggere, fastslår en ny omfattende undersøgelse.

Knap hver tredje er i fare for at ende under den russiske regerings fattigdomsgrænse på 1.150 kroner om måneden, viser rapporten fra Ruslands Præsidentielle Akademi for Nationaløkonomi.

Rapporten blev offentliggjort fredag under en stor økonomisk konference i Moskva. Af 3.000 adspurgte svarede syv ud af ti, at de har skruet ned for forbrug af basale varer som mad og tøj det seneste år.

Den gennemsnitslige russiske månedsløn målt i dollar er samtidig dykket ned under niveauet i blandt andet Kina og Brasilien, ifølge en opgørelse fra landets største bank, Sberbank.

De dybere årsager til Ruslands langvarige krise skal dog findes før oliekollapset i 2014. I stedet for at mindske afhængigheden af olie, gas og andre råstoffer, voksede deres andel af økonomien i årene før krisen. Det påpeger Verdensbankens økonomer i en tyk rapport.

Også de advarer mod den voksende ulighed. I Rusland kontrollerer én procent af befolkningen således 66 procent af økonomien. Det er det højeste tal blandt 24 undersøgte lande i rapporten.

Ulighed og fattigdom truer ligefrem den »sociale kontrakt«, der har kendetegnet årene med tårnhøje oliepriser i Vladimir Putins første ­regeringstid, lyder det i rapporten. I denne periode voksede både lønninger, pensioner og sociale ydelser. De udhules nu af høj inflation.

»Der er behov for handling før ulighed og sårbarheder vokser ­under de presserende finanspolitiske udfordringer,« sagde Cyril Muller, ­vicepræsident i Verdensbanken, på det økonomiske forum.

Den russiske økonomi skrumpede for andet år i træk sidste år, men både den russiske regering og Verdensbanken forventer en svag vækst i år.