Danmark kan se frem til svære Arktis-forhandlinger med Rusland, der tirsdag indgav sit krav på en del af Arktis, som overlapper det danske. Det vurderer dansk ekspert.

»Danmark kræver det halve kongerige, og Rusland kræver det hele.«

Sådan lyder vurderingen fra Jens Worning, Rusland-analytiker og forhenværende generalkonsul i Skt. Petersborg, efter at Rusland tirsdag indgav sit krav på Nordpolen og et i alt 1,2 mio. kvadratkilometer stort område i Arktis.

I slutningen af 2014 indgav Danmark sit krav, og de to krav overlapper hinanden. Dermed er der lagt op til direkte forhandlinger mellem Danmark og Rusland omkring delingen af det arktiske område:

»I udgangspunktet er Rusland indstillet på, at alle skal have en bid af kagen, men der vil komme konkurrence om, hvem der skal have ret til hvad. I første omgang skal de forhandle stille og roligt, og det vil så vise sig, om man finder kompromisser, eller om det ender i en konflikt,« siger Jens Worning og påpeger, at omfanget af det russiske krav var ventet.

Læs også:

I sidste måned offentliggjorde den russiske flåde planer om en række militære øvelser i Arktis. Blandt andet sender de deres nye atomubåd »Borej« på øvelser ved Arktis allerede i år.

Men indtil videre vurderer Jens Worning, at det blot er provokationer, for Rusland ved godt, at Danmark også har krav på en bid af den arktiske kage:

»Først og fremmest har Rusland haft blikket rettet mod Danmark siden efteråret 2008, hvor forløbet omkring delingen af Arktis startede, fordi vi er en stormagt i Arktis. De ved godt, de er nødt til at forhandle med os, og de er nødt til at lytte til os. Vi er en direkte part, og vi har lige så legitime interesser som russerne i Arktis, og det er de helt klar over,« siger han.

I de kommende forhandlinger vil Rusland ifølge Jens Worning gå ind til forhandlingerne med et åbent sind og uden beskidte tricks i ærmet.

Men hvis parterne ikke kan mødes undervejs, så bevæger Danmark sig ind i nogle forhandlinger med russerne, som vi ikke har siddet i tidligere, vurderer Rusland-analytikeren:

»Hvis parterne ikke kan blive enige, hvad gør man så? Vil alle lande acceptere FNs afgørelse? Vil de internationale konflikter spille ind? Vi kan komme til at stå med et konfliktpotentiale, som vi ikke kan forudse konsekvenserne af,« siger Jens Worning.

Rusland er massivt til stede militært i Arktis og planlægger at opruste yderligere i området i de kommende år.