Højesteret giver fuld erstatning til en kvinde, som døde på grund af en kræftsygdom, der fejlagtigt ikke blev opdaget i tide.

Patientforsikringen og siden Patientskadeankenævnet havde ikke ret til at nedsætte erstatningen til en kræftsyg kvinde med den begrundelse, at hun kun havde kort tid at leve i og formentlig ville dø inden november i år.

Det har Højesteret tirsdag afgjort i en principiel sag, som vil få betydning for en stribe lignende sager.

Omdrejningspunktet i sagen var en lægefejl, der endte med at få fatale konsekvenser.

Fejlen betød, at den 31-årig kvinde, der havde to små børn, blev uhelbredeligt syg af brystkræft og døde af følgerne i marts i år. Sygdommens dødelige konsekvenser kunne måske være undgået.

Kvinden opsøgte således en læge tilbage i 2008, da hun opdagede en knude i sit bryst. Hun blev dengang scannet, og der blev efterfølgende taget en vævsprøve, som blev undersøgt på hospitalet.

Men prøven kunne ikke fastslå, hvorvidt der var tale om brystkræft. I stedet fik kvinden ifølge Politiken blot at vide, at der ikke var fundet »onde ting.«

Fire måneder senere fik hun konstateret brystkræft. På det tidspunkt havde sygdommen spredt sig så meget, at hun ikke kunne reddes.

Den kræftramte kvinde fik tilkendt en erstatning på 5,9 millioner kroner for fejlen. Men Patientforsikringen og sidenhen Patientskadeankenævnet beskar erstatningen med i alt 1,8 millioner kroner med den begrundelse, at hun kun havde kort tid at leve i og formentlig ville dø inden november i år. Hvis hun levede til november, ville hun havde fået udbetalt det resterende millionbeløb.

Sagen endte hos domstolene, og her fastslog Østre Landsret, at kvinden også havde ret til de 1,8 millioner, som erstatningen var blevet nedsat med.

Dommen blev anket af Kammeradvokaten på vegne af Patientskadeankenævnet, og tirsdag har Højesteret så stadfæstet afgørelsen fra landsretten og tildelt kvinden den fulde erstatning.

Dommen kan få stor betydning for en række lignende sager.

Advokat Karsten Høj, der førte sagen på vegne af den afdøde kvinde og hendes mand, fortalte således mandag, at hvis Højesteret dømte til fordel for kvinden, så står en række andre patienter eller efterladte til at få udbetalt større erstatninger, end de hidtil har fået.

- Hvis Højesteret siger som landsretten, så skal Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet ind og gennemgå allerede afgjorte sager, der ligner den her. Hvis patienterne stadig er i live, skal de have udbetalt pengene, og hvis de er døde i mellemtiden, skal pengene udbetales til boet efter den pågældende, sagde Karsten Høj til Berlingske Nyhedsbureau.

Både Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet har i et svar til Folketinget forklaret, at de vil følge Højesterets afgørelse og gennemgå de tidligere sager, hvor dommen kan få afgørelse. Patientforsikringen har gennemgået sit system, og her har man fundet 14 sager, der kan sammenlignes med den, som Højesteret tirsdag har afgjort.

Da kvinden afgik ved døden i marts, blev der desuden udbetalt 2,1 millioner kroner til de pårørende i såkaldt forsørgertabserstatning.