Formanden for de danske kræftlæger, Torben Palshof, har trukket sig fra jobbet og andre poster, fordi han selv er blevet alvorligt syg

En af Danmarks førende kræftlæger, Torben Palshof fra Aarhus Universitetshospital, er selv blevet alvorligt syg af kræft, som han ellers har viet sit liv til at bekæmpe.

Efter i to år at have kæmpet mod kræft i nyrerne er den 64-årige læge nu langtidssygemeldt fra jobbet som overlæge i lungekræft. Lige til det sidste har han holdt fast i sine formandsposter for Dansk Lunge Cancer Gruppe og sammenslutningen af de danske kræftlægeforeninger. Den sidste post forlod han for få uger siden.

Overfor BT bekræfter Torben Palshof, at han har trukket sig fra alle sine poster, fordi han nu er så hårdt ramt af sin nyrekræft, at han ikke længere har energien.

- Jeg har været åben om min sygdom i foreningerne. Men jeg har altså ikke nogen kommentarer om min egen sygdom til medierne, siger Torben Palshof.

Kræft i nyrerne har en høj dødelighed, hvor næsten hver anden af de godt 400 danske mænd, der årligt får konstateret sygdommen, dør indenfor tre år ifølge Cancerregistret.

Torben Palshof har valgt at supplere sin behandling på de danske hospitaler med behandling hos kræftspecialister i Sverige. Foreløbig forgæves.

Fyrtårn

BT har talt med en række personer inden for kræftbehandling i Danmark, der alle kun har lovord til overs for deres kræftsyge kollega, der ved skæbnens ironi er blevet syg af den sygdom, som han selv har bekæmpet.

Formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, har kun lovord:

- Han er et af de helt store fyrtårne i dansk kræftbehandling. Han har formået at samle de danske kræftlæger og kræftlægeforeninger i en fælles forening. Derudover skal han også have kredit for at være åben om sin egen sygdom, siger Frede Olesen.

Samme melding kommer fra formanden for Dansk Lungemedicinsk Selskab, professor Ronald Dahl, der betegner Torben Palshof som ’en værdsat og trofast kollega i det daglige arbejde og privat.’

- Grunden til, at han er blevet som formand for kræftforeningerne, selv om han er sygemeldt, er nok, at han ikke vil give slip på livet. Jeg ved, at han har prøvet meget og både er blevet behandlet for sin kræft i Danmark og i Sverige, siger han.

Samlede viden

En anden af landets fremmeste eksperter i lungesygdomme, Phillip Tønnesen, ledende overlæge på Gentofte Hospital, fremhæver, at hans århusianske kollega har været med til at opbygge et register over danskere med lungekræft og dermed samle den viden, som man har om behandlingen.

- Han har også haft stor betydning for, at kræftbehandlingen i Danmark er blevet langt bedre end tidligere. Jeg mindes ikke, at jeg før har hørt om en kræftlæge, som selv har fået kræft. Jeg forstår glimrende, at han er fortsat med sit arbejde, lige til han ikke kunne mere, siger Phillip Tønnesen.