Koshnaw Nameq er afvist asylansøger og enig med Kristendemokraternes formand i, at det er rimeligt at sammenligne Udrejsecenter Kærshovedgård med nazisternes kz-lejre

»Hvis de sender mig tilbage til Irak, mister jeg jo også mit liv. Alle her bliver dræbt, når de rejser tilbage. Så på den måde synes jeg godt, at man kan sammenligne Kærshovedgård med en kz-lejr,« siger Khoshnaw Nameq, der er 24 år og afvist asylansøger fra Irak.

De sociale medier gløder lige nu af ophidsede diskussioner, efter at Kristendemokraternes formand Stig Grenov har trukket nazi-kortet.

I et indlæg i Politiken skriver han, at ’Udrejsecentret Kærshovedgård ved Ikast er i dag det tætteste, Danmark kommer på en koncentrationslejr, uden at være det’. Og at ’før 2. Verdenskrig udviste Danmark jøder til Nazityskland. Vi er ved at skrive endnu et sort kapitel i vores historie.’

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er oprørt over sammenligningen:

»Det er absurd og historieløst, og det er respektløst over for de op mod seks millioner jøder, som mistede livet i koncentrationslejre,« siger hun.

Khoshnaw Nameq kom til Danmark som 17-årig og blev afvist i 2012, altså under den tidligere regering. Siden har han opholdt sig i Udrejsecenteret, fordi Irak ikke tager imod afviste asylansøgere. I øvrigt er han kristen, hvilket forværrer hans situation.

’En kiste, der venter’

»Det er forfærdeligt at bo her. Jeg er helt isoleret. Jeg er taknemmelig for at få mad og en seng at sove i. Men det handler ikke kun om det. Et menneske har brug for sociale netværk og for at udvikle sig. Selv om jeg er afvist, er jeg alligevel et menneske. Men jeg føler ikke, vi har nogen rettigheder. Stig Grenov sammenligner med jøderne før Anden Verdenskrig, der blev sendt tilbage til Nazityskland og henrettet. Og der er også kun en kiste, der venter på mig, hvis jeg bliver sendt tilbage,« siger Koshnaw Nameq.

Mens han har været her, har Koshnaw Nameq mødt en dansk pige på et datingsite på nettet og er blevet gift. Hans kone bor i Birkerød og venter parrets fælles barn. Hun skal føde til marts, men det har på ingen måde ændret myndighedernes holdning.

»Udlændingestyrelsen har flere gange sagt til mig, at jeg bare kan tage min kone i hånden og rejse til Irak. Det hjælper desværre ikke, at hun er gravid.«

Koshnaw kan forlade centeret om dagen, men skal være tilbage senest ved midnat, så han har ikke mulighed for at tilbringe et helt døgn med sin kone, og kan dårligt nå at komme til Birkerød og tilbage inden midnat.

Trusselsbreve

»Vi har set hinanden til jul og nytår, men nu skal vi ikke ses før 27. januar, hvor jeg skal med hende til scanning,« siger han.

Hans asylansøgning blev afvist, fordi myndighederne ikke mener, at han er i fare i Irak, og at han i øvrigt har afgivet forkerte oplysninger.

»De mener, at Irak og byen Kirkuk, hvor jeg kommer fra, er et sikkert sted. Men på Udenrigsministeriets hjemmeside står der, at man fraråder danskere at rejse til Irak, og at Kirkuk er en farlig by. Jeg blev også afvist, fordi nogle datoer i mine papirer var forkerte, Min far har ellers fået trusselsbreve fra al-Qaeda, hvor de skrev, at de nok skulle finde mig og halshugge mig. De var efter mig, fordi det skulle gøre ondt på min far, som har arbejdet i efterretningstjenesten. Jeg måtte gemme mig på mit værelse i mange måneder, og vores hus blev ramt flere gange. Men fordi en dato var forkert, troede de ikke på min historie,« siger Koshnaw Nameq, som mener, at Inger Støjberg er lykkedes med sin mission: At gøre tålt ophold utåleligt.

»Den tidligere regering strammede reglerne først. Men Inger Støjberg har gjort tingene endnu værre. Hun har gjort det så utåleligt som muligt. Tænk at sidde her 24 timer om dagen og intet have at lave. Det er ikke noget liv. Man ser ikke sin familie, venner eller andre asylansøgere. Man ser kun medarbejderne på centeret. Og lederen af centeret ser man i øvrigt heller ikke noget til. Jeg tror ikke, folk ved, hvem hun er. Det er utåleligt,« siger Koshnaw Nameq.