Den tidligere folketingskandidat for Enhedslisten og omstridte debattør Asmaa Abdol-Hamid arbejder i dag som brobygger mellem Fyns Politi og indbyggerne i Vollsmose. Her nægter hun at give hånd til mænd, når hun udfører sit arbejde, men justitsminister Søren Pind svarer ikke på, om det kan være fyringsgrund, fremgår det af et folketingssvar, som BT har læst.

Asmaa Abdol-Hamids manglende håndtryk til mænd har fået Dansk Folkepartis repræsentant i både Odense Kommunes byråd og Folketinget Pernille Bendixen til at spørge justitsminister Søren Pind (V), om det kan være rigtigt, at hun kan gebærde sig sådan i tjenesten.

»Mener ministeren, at man kan repræsentere politiet på en ordentlig måde, når man diskriminerer mænd ved at nægte at give hånd til mænd,« fremgår det blandt andet af spørgsmålet til ministeren.

Pernille Bendixen uddyber over for BT, at hun mener, det er forkasteligt, at den tidligere politiker ikke giver hånd til mænd, når hun er på arbejde for politiet.

»Det er fordi, man så ikke udviser respekt over for den, man hilser på, og man udviser ikke almindelig høflighed. Det er en del af dansk kultur, at man giver hånd, når man mødes første gang. Man skal jo ikke give hånd hele tiden, men når man er ansat ved politiet, skal man kunne give hånd.«

Især i den jobfunktion Asmaa Abdol-Hamid har, hvor hun netop skal bygge bro, mener politikeren, det er alvorligt.

»Essensen er, at hun skal være brobygger mellem to kulturer, og så formår hun ikke at bygge bro mellem sin egen og den danske kultur,« siger hun.

Asmaa Abdol-Hamid har flere gange været i vælten i den offentlige debat. Da hun stillede op som folketingskandidat for Enhedslisten i 2007, proklamerede hun, at hun ville bære tørklæde på Folketingets talerstol, hvis hun blev valgt ind. Hun var tæt på at blive kasseret af partiet som kandidat på et ekstraordinært årsmøde, men så blev valget udskrevet inden, mødet nåede at blive afholdt, og hun nåede at stille op som nummer syv på listen.

Asmaa Abdol-Hamid blev dog ikke valgt, og partiet fik et katastrofevalg og gik to mandater tilbage efter den store palaver om den muslimske kandidat.

Siden er hun blevet ansat i Fyns Politi, og Pernille Bendixen fik en henvendelse fra en utilfreds borger, efter det var kommet frem, at en praktikant ikke ville give hånd på en folkeskole i kommunen.

Borgeren gjorde opmærksom på, at Asmaa Abdol-Hamid ligesom praktikanten ikke ville give hånd til det modsatte køn, når hun var på arbejde.

Og det fik DF'eren til at reagere og rette henvendelse til justitsminister Søren Pind.

BT har talt med Asmaa Abdol-Hamid, men hun svarede følgende, da vi fangede hende over telefonen.

»Det er en lang snak, og jeg står midt i noget lige nu – jeg er på arbejde, så jeg henviser til Fyns Politis presseafdeling, men I er velkomne til at ringe senere,« sagde hun kort for hovedet.

Justitsminister Søren Pind skriver i sit folketingssvar på Pernille Bendixens spørgsmål, at han forventer, at medarbejdere udviser en præsentabel, åben og venlig fremtræden over for borgere og andre personer, der henvender sig til myndighederne.

»Jeg forudsætter derfor, at medarbejdere på ministeriets område udviser den fornødne respekt, f.eks. ved at give hånd i situationer, hvor det forekommer naturligt,« afslutter han.

Men det bliver ikke uddybet i svaret, om den pågældende medarbejder bliver fyret, hvis ikke hun begynder at give hånd til mænd. BT har henvendt sig til Justitsministeriet og spurgt, om om det manglende håndtryk kan få ansættelsesmæssige konsekvenser, men ministeriet henviser til Fyns Politi.

De har lovet at komme med en udtalelse til BT om spørgsmålet senere tirsdag.

Pernille Bendixen har svært ved at fortolke Søren Pinds svar.

»Jeg kunne godt tænke mig at få en præcisering. Hvis hun vælger at fortsætte med ikke at give hånd, vil han så fyre hende?« spørger hun.