Det er statens tur til at trimme den offentlige sektor, mener formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen, efter at kommunerne i flere år har skåret ned på antallet af ansatte.

Gennem de sidste fire år har kommunerne reduceret antallet af medarbejdere med 20.000 personer, mens antallet af statsansatte i samme periode er steget med 4.000, og det får nu formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Nielsen (S) til at opfordre finansminister Bjarne Corydon (S) til også at tage ansvar for at trimme den offentlige sektor og reducere antallet af medarbejdere i staten. Det skriver Information.

»Når den offentlige sektor skal slankes, må staten også have noget at byde ind med. Jeg synes, at staten mangler at vise, den også vil bidrage. Måske har den haft for travlt med at opbygge bureaukratier og kontrollere kommunerne, så de har måske for mange ansatte i staten. Staten bliver nødt til at effektivisere. Staten har jo slet ikke leveret den samme effektivisering, som man har kunnet i kommunerne,« siger Erik Nielsen, der til daglig er borgmester i Rødovre Kommune.

Hans udmelding kommer samme dag, som KL samlet landets borgmestre og medlemmer af kommunernes økonomiudvalg til konference i Aalborg, hvor Erik Nielsen og Bjarne Corydon blandt andet skal diskutere, hvordan kommunerne skal bidrage med at nå regeringens moderniseringskrav til den offentlige sektor på 12 milliarder kroner inden 2020.

Opfordringen vækker ikke begejstring hos de to faglige organisationer, der primært organiserer de statsansatte - FTF, som organiserer politibetjente, soldater og undervisere, samt DJØF, som organiserer embedsmændene.

»Der er allerede foretaget besparelser i ministerier, departementer og styrelser, så vores medlemmer kan sagtens mærke, at de skal løbe hurtigere, fordi der er sagt farvel til mange kolleger. For eksempel på skatteområdet er der langt færre til at inddrive skatter, og det forringer mulighederne for at inddrive skat til at betale for velfærden,« siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Bjarne Corydon afviser dog opfordringen fra KL.

»I forhold til staten er der gennemført effektiviseringer af den statslige administration på i alt fem procent i 2012 og 2013 som led i »effektiv administration«. Men samtidig har det øgede optag på uddannelserne og en markant forskningsindsats givet anledning til flere statsligt ansatte særligt i uddannelsessektoren. Den samlede statslige beskæftigelse har således været omtrent uændret de seneste år, men det dækker over modsatrettede bevægelser,« siger han i en skriftlig kommentar til avisen.

Der vil i de kommende år ske en samlet stigning i antallet af offentligt ansatte, siger Bjarne Corydon.

»Regeringen prioriterer at løfte velfærden i de kommende år inden for rammerne af en ansvarlig økonomiske politik. Derfor lægger vi samlet op til, at antallet af offentligt ansatte kan øges med 9.000 frem mod 2020,« siger han til Information.