Mere end hver fjerde kommune svarer i en ny undersøgelse, at de i højere grad end sidste år vil lade ældre borgeres pårørende hjælpe til med plejen.

De ældres børn gør ekstra rent, tager vasketøj med hjem, eller arrangerer en ferie for nogle af beboerne. Det er praksis på flere plejehjem i Aarhus Kommune, og den jyske hovedstad er ikke det eneste sted i landet, hvor plejehjem og hjemmepleje forsøger at mobilisere de pårørende.

En ny opgørelse fra Ældre Sagen viser, at 28 procent af landets kommuner i højere grad end sidste år planlægger at inddrage de pårørende i løsningen af opgaver på ældreområdet.

Samtidig viser den kommunale rundspørge, at to tredjedele af kommunerne vil øge brugen af frivillige i ældreplejen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ældre Sagen mener påpeger, at udviklingen både indeholder gode og dårlige elementer.

- Så længe det er baseret på frivillighed og de pårørendes egen lyst til at give en hånd med, er det på den ene side rigtig positivt og en gevinst for alle parter, at de pårørende til for eksempel demente bliver inddraget mere. På den anden side er det problematisk, hvis nogle kommuner udelukkende af sparehensyn satser på at læsse flere opgaver, som i dag løses af lønnet arbejdskraft, over på pårørende og frivillige, siger chefkonsulent Olav Felbo fra Ældre Sagen.

Han henviser til, at Ældre Sagen i øjeblikket får mange indberetninger fra ældre, der rammes af nedskæringer i den kommunale hjælp.

- Der sker en gradvis udhuling af den praktiske hjælp og som noget nyt også den personlige pleje. De, der ikke har noget stærkt socialt netværk og ikke har råd til at købe sig til supplerende hjælp, bliver taberne på grund af den udvikling, forklarer Olav Felbo. Han henviser til Ældre Sagens undersøgelser, der viser, at de fleste ældre ønsker, at hjemmehjælpen skal være det offentliges ansvar, fordi de ikke vil være en byrde for deres børn.

Professor Bent Greve, der forsker i velfærd ved Roskilde Universitet, er ikke i tvivl om, at flere danskere fremover vil skulle hjælpe deres gamle forældre.

- Der er et pres på velfærdsstaten, som gør, at kommunerne er nødt til at finde kreative løsninger som for eksempel at bruge pårørende og frivillige. Det kan være positivt, men det er en hårfin balance. De frivillige kan ikke løse fundamentale pleje- og omsorgsopgaver, så øges risikoen for omsorgssvigt, siger Bent Greve.

Formanden for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, borgmester i Rebild Kommune Anny Winther (V), afviser, at kommunernes initiativer er en spareøvelse.

- Det er ikke inddragelse af pårørende og frivillige, der redder kommunernes økonomi. Men øget inddragelse af pårørende giver værdi for både de ældre, deres familier og personalet, siger Anny Winther til Kristeligt Dagblad.

BNB