Kommunernes Landsforening vil sikre, at kommunerne bliver bedre til at hjælpe de tusindvis af borgere, der kæmper med et alkohol- eller stofmisbrug. Der skal blandt andet mere fokus på deres psykiske lidelser.

Landets kommuner skal være bedre til at hjælpe de tusindvis af danskere, der kæmper med misbrug af enten stoffer eller alkohol.

Det mener kommunernes egen medlems- og interesseorganisation Kommunernes Landforening (KL), som mandag fremlægger et politisk udspil, som opstiller 12 anbefalinger på misbrugsområdet.

- Alkohol- og stofmisbrug er ulykkeligt, både for den enkelte og for familie og venner. Samtidig er det dyrt for samfundet. Der er derfor behov for en styrket indsats, så vi sikrer den bedst mulige hjælp til alle, der har et misbrugsproblem, siger Anny Winther (V), der er formand for KLs Social- og Sundhedsudvalg.

KL foreslår blandt andet, at kommunerne skal være bedre til at tilbyde behandling, hvor misbrugerens familie også inddrages. Det skal sikre, at det nære netværk kan være med til at fastholde misbrugeren i behandling og holde ham eller hende væk fra alkoholen eller stofferne, når behandlingen er slut.

Kommunerne bør også sikre, at det er nemmere for borgerne at finde frem til et behandlingstilbud, og så skal de systematisk følge op på behandlingen, mener KL.

Undersøgelser viser, at op mod tre ud af fire stofmisbrugere og halvdelen af alle alkoholikere har en psykisk lidelse. Hvis de skal have gavn af misbrugsbehandlingen, bør de sideløbende også behandles for deres psykiske lidelser, påpeger KL, der opfordrer kommunerne til at screene for psykiske lidelser. Samtidig opfordres regionerne til at blive bedre til at stille en diagnose og behandle psykiske problemer.

- Patienter med en dobbeltdiagnose bliver alt for ofte ladt i stikken og falder mellem to stole. I stedet for at skændes om, hvem der har ansvaret, bør vi både i kommunerne og i regionerne løfte vores del af ansvaret bedre, end det sker i dag, siger Anny Winther.

Kommunerne overtog ansvaret for behandling af stof- og alkoholmisbrugere fra de tidligere amter med kommunalreformen i 2007.

Det anslås, at 140.000 danskere kæmper med alkoholafhængighed, mens mindst 33.000 borgere har et stofmisbrug.