Det offentlige bør i højere grad købe økologisk og leve op til regeringens økologimål i en tid, hvor efterspørgslen er faldende. Økonomien er der ikke, lyder det fra KL.

De danske forbrugere køber mindre økologisk mælk til havregrynene og kaffen, og derfor bør det offentlige tage ansvar for at få holde forbruget af økologi oppe, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). Kommunerne lever ikke op til regeringens økologihandlingsplan om 60 procent økologi i det offentlige, lyder det.

- I dag serveres der i det offentlige dagligt 500.000 måltider. Hvis alle de måltider var 100 procent økologiske, ville yderligere 20.000 hektar landbrugsareal kunne omlægges til økologi, og det vil gavne både mennesker og grundvand, siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at en stor del af opgaven ligger hos kommunerne, hvor der fortsat er store lokale forskelle på, hvor meget økologi fylder.

Kun to af landets 98 kommuner lever på nuværende tidspunkt op til regeringens målsætning om 60 procent økologi i de offentlige kødgryder, mens 11 kommuner har indføjet det som en politisk målsætning. De resterende kommuner har ifølge DN endnu ingen konkrete planer om at leve op til regeringens målsætning.

Kommunernes Landsforening (KL) mener, at der er en naturlig forklaring på, at man ikke prioriterer regeringens ambitiøse økologimål:

- Kommunernes økonomi er stærkt under pres, og hvis regeringen bestiller musikken, så er det også fint, hvis de betaler for den. Jeg mener, at det skal være op til den enkelte kommunale institution at prioritere det her, siger Anny Winther (V), formand for KLs social- og sundhedsudvalg, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Jeg er sikker på, at de mennesker, der køber ind i kommunerne, er bevidste om at købe økologisk. Men jeg kunne forestille mig, at det er noget dyrere end at købe konventionelle varer, og så kan jeg egentlig godt forstå, at nogle siger, at det ikke er det område, der skal prioriteres i en tid, hvor man skal passe rigtig godt på pengene i kommunerne, tilføjer hun.

Ifølge DN er der masser af mælkebønder, der står klar til at omlægge til økologi, men efterspørgslen er for lille i øjeblikket.