25 ansatte i Ringkøbing-Skjern Kommunes sygedagpengeafdeling har fået 300.000 kroner i lønbonus for at have nedbragt antallet af borgere på sygedagpenge. Antallet er skåret ned med 40 procent på bare et år, hvilket har sparet kommunen 13 mio. kr. Mange af de borgere i kommunen, der har fået et 'nej' til forlængelse af sygedagpenge, er i stedet kommet på jobafklaring. Her får borgeren blot 14.500 kr. om måneden (svarende til kontanthjælp) eller 11.000 kr. for enlige, mod de 18.000 kr. i sygedagpenge.

28-årige Mette Hammelsvang er én af de borgere i Ringkøbing Skjern Kommune, der er blevet fundet for 'rask' til at kunne forsætte på sygedagpenge.

Siden 2008 har hun lidt af angst og agorafobi, hvilket gør, at hun blandt andet ikke kan tage en bybus på arbejde, gå ture eller køre i bil. Mette Hammelsvang er uddannet salgsassistent, men på grund af sin sygdom, kom hun på sygedagpenge i oktober 2015.

Men pludselig i november 2016 fik Mette Hammelsvang et afslag om at få forlænget sine sygedagpenge. Samme år som kommunen havde indført bonusser på 12.000 kr. til deres medarbejdere, hvis de fjernede folk fra sygedagpenge.

»Pludselig fik jeg at vide, at jeg skulle i ressourceforløb, som skulle hjælpe mig ind på arbejdsmarkedet. Jeg fik at vide, at på et ressourceforløb kunne jeg få al den hjælp, jeg havde bedt om. En hjælp, jeg ikke kunne få, mens jeg var på sygedagpenge. Nu kunne jeg få en mentor og en psykolog. Det er ikke sådan, at pengene hænger på træerne, når man er på offentlig forsørgelse, så det lød rigtig godt, siger Mette Hammelsvang og fortsætter:

»I november 2016 fik jeg at vide, at jeg skulle mødes med et rehabiliteringsteam, og så ville det køre. Nu er det juni måned, og jeg har stadig ikke haft det møde,« siger en frustreret Mette Hammelsvang, der nu sidder tilbage med færre penge og ingen hjælp.

BT talte onsdag med kommunalordfører hos SF, Kirsten Normann Andersen, der var målløs over, at de medarbejdere i kommunen, der skulle afgøre, om borgere skulle fortsætte på sygedagpenge, fik 300.000 kr. i bonus, hvis de sagde 'nej' til flere. Her sagde hun, at hun vil tage sagen op med minister Troels Lund Poulsen (V), indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Mette Hammelsvang var også rystet, da hun fik at vide, at de medarbejdere, der havde behandlet hendes sag, fik en økonomisk gevinst, hvis de fjernede hende fra sygedagpenge.

»Da jeg læste, at medarbejderne havde fået den bonus, tænkte jeg, at det måske var derfor, jeg lige pludselig skulle på ressourceforløb i stedet og nu får 11.000 kroner om måneden i stedet for omkring 15.000 kroner. Det er et fald, man kan mærke,« siger hun og fortsætter:

»Hvorfor skal de have en bonus for at få folk væk fra sygedagpenge? Det ville være fint, hvis de fik en bonus, hvis folk blev raskmeldte. Men at flytte folk fra den ene kasse til den anden, giver ikke nogen mening. Måske sparer de 13 millioner nu, men hvis alle stadig er på ressourceforløb i stedet om fem år, har de ikke sparet en krone i det lange løb. Jeg er jo stadig sygemeldt, men er bare smidt på ressourceforløb i stedet for sygedagpenge,« siger Mette Hammelsvang.

Lige nu står Mette Hammelsvang tilbage med færre penge om måneden og en lovning på, at hun skulle hjælpes. Efter syv måneder er der endnu ikke sket noget. Og hver gang hun spørger kommunen om, hvornår der sker noget, får hun samme svar:

»Der er desværre lang ventetid.«

 

Mette Hammelsvang kæmper i forvejen en hård kamp mod sin angst, hvorfor dette blot er endnu et slag i ansigtet.

»Det er jo en konsekvens af, at så mange flere er kommet i ressourceforløb/jobafklaringsforløb, at behandlingstiderne er meget lange. Jeg fik lovet et møde med et rehabiliteringsteam, der består af bl.a. en psykolog og læge, som skulle lave en plan for behandling og hjælp til mig. Det har bare aldrig fundet sted,« siger hun.

Siden november har Mette Hammelsvang fået en ny sagsbehandler. Men heller ikke her, har der været meget hjælp.

»Hun foreslog, at jeg skal finde en healer som behandling og sagde, at jeg lige må tage mig sammen. Hun vil have mig i praktik ude på kompetencecentret, og det ville jeg gerne, men jeg kan ikke komme frem og tilbage pga. min angst for at køre i tog, bus, eller selv at køre i bil,« siger Mette Hammelsvang og slutter:

»Der er ikke noget, jeg hellere vil, end at kunne sætte mig i bil, bus eller tog og tage på arbejde og tjene mine egne penge. Jeg ved bare ikke, hvordan det skal kunne lade sig gøre, når den hjælp, jeg efterspørger, ikke tilnærmelsesvis kan imødekommes,« siger hun.

BT har fået aktindsigt i Mette Hammelsvangs sag hos kommunen.

BT har tidligere skrevet, at de 25 medarbejdere fik 4.000 kr. hver - altså 100.000 i alt - i belønning. Det tal har Ringkøbing Skjern Dagblad korrigeret til 300.000 kr. svarende til 12.000 kr. pr. medarbejder i 2016.