Stinne Bay føler sig krænket, nedværdiget og umyndiggjort af Skanderborg Kommune, som har taget hendes fleksjob fra hende efter at have overvåget hende på Facebook.

Det skriver Avisen.dk.

På Facebook-profilen stinnebay.dk kunne kommunen se billeder af Stinne Bays kreative kunsthåndværk, og at hun både afholdt kurser og stod i butik mange timer om ugen. På den baggrund konkluderede kommunen, at den 47-årige kvinde er rask nok til at tage et fuldtidsjob. Men der er bare et problem. Ifølge Stinne Bay har butikken stort set aldrig været åben - og de få af kurserne, der er blevet afholdt, har kun været af få timers varighed. Resten blev aflyst, fordi der var for få deltagere.

»Det er så frustrerende, at de bare konkluderer ud fra noget, de har set på Facebook uden at stille mig spørgsmål eller undersøge det nærmere. Har de nogen tvivl kan de jo bare ringe og spørge,« siger Stinne Bay til Avisen.dk.

Over for BT forklarer Stinne Bay, at Skanderborg Kommunes fremgangsmåde har rystet hende.

»Jeg synes, det er grotesk, at de må gøre det der. Det har gjort mig fuldstændig paranoid. Jeg vågner nogen gange om natten og går rundt i huset. Når der så kører en bil stille forbi udenfor, tror jeg, det er kommunen, der er ude for at tjekke mig. Jeg føler, de har taget min frihed fra mig.«

Stinne Bay arbejdede tidligere mellem 60 og 90 timer om ugen som planlægningschef hos en skolefotograf, men endte med at gå ned med stress, udbrændthed og depression. De sidste fire år har hun været fleksjobber, men da Skanderborg Kommune igennem tre år ikke kunne finde et fleksjob til hende, tog hun sidste år sagen i egen hånd sammen med sin far. Han oprettede et firma i sit CVR-nummmer og ansatte Stinne Bay i et fleksjob, hvor hun blandt andet renoverede gamle møbler, lavede kunsthåndværk og afholdt kurser. I det omfang hun kunne magte det på grund af sin sygdom.

'Krænkende og nedværdigende'

Men på baggrund af billeder, events og statusopdateringer på Facebook vurderede Skanderborg Kommune, at Stinne Bay arbejdede omkring 75 timer i juni måned, og det fik kommunen til at konkludere, at hun kan varetage et normalt arbejde. Blandt andet er flere statusopdateringer på Facebook og pengeoverførsler blevet takseret til en arbejdstime - hver. Stinne Bay vurderer selv, at hun arbejdede under 20 timer i samme måned.

»Det er krænkende og nedværdigende, at kommunen nu fortæller mig, at jeg ikke er syg nok til at være i det her system. For jeg har ikke selv valgt at være i fleksjob. Tro mig; hvis jeg kunne gå ud og tage et almindeligt job på fuld tid, så ville jeg aldrig være fleksjobber,« siger Stinne Bay til BT.

Hun forklarer, at kommunens håndtering af sagen og hendes kamp for at genvinde retten til at få et fleksjob har gjort hende stresset igen - netop den sygdom, der i første omgang var årsagen til, at hun blev nødt til at få hjælp af det offentlige. Hun har været sygemeldt siden 12. oktober.

Nu sidder Stinne Bay tilbage med følelsen af, at hun er blevet straffet af det system, der burde hjælpe hende på fode igen - fordi hun har taget sagen i egen hånd i stedet for at vente på at få et fleksjob anvist.

»Det er enormt demotiverende, når man kigger sig om efter og finder muligheder for at bidrage med noget, men bagefter får frataget den mulighed og oven i købet bliver banket oven i hovedet. Jeg føler det som om, jeg bliver holdt nede af systemet. Det er grotesk,« siger hun.

'Jeg står på bar bund'

Overfor Avisen.dk vil Skanderborg Kommune ikke kommentere den konkrete sag, men souschef i Beskæftigelse og Sundhed ved kommunen, Anja Nørby Sørensen, bekræfter, at oplysninger fra Facebook bliver brugt i Skanderborg Kommunes sagsbehandling.

»Praksis i Skanderborg Kommune, når vi har en mistanke om uberettiget udbetaling af en given ydelse, er, at vi indsamler en vifte af informationer - her kan informationer fra Facebook også indgå. Det sker for at få et troværdigt billede og et robust grundlag at træffe en afgørelse ud fra. Her er det vigtigt at tilføje, at eventuelle informationer fra Facebook ikke står alene. De er en del af det samlede billede,« siger Anja Nørby Sørensen til Avisen.dk.

Stinne Bay aner i øjeblikket ikke, om hun fremover skal på kontanthjælp, eller hvad hun ellers skal leve af. I december fik hun 350 kroner af kommunen i såkaldt overlevelseshjælp.

»Jeg har ikke lyst til at være i det system. Jeg hader det system. Men jeg kan ikke se en vej ud af det. Havde jeg kunnet det, var jeg aldrig blevet fleksjobber. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg står på bar bund og lever i uvished. Jeg aner ikke, hvordan min fremtid ser ud,« siger Stinne Bay og slår fast, at hun efter Skanderborg Kommunes håndtering af sagen ikke vil tage initiativ til at finde et fleksjob selv i fremtiden.

Stinne Bay har anket Skanderborg Kommunes afgørelse til ankestyrelsen.