Foreningen bag en omstridt nedlagt moske på Grimhøjvej i Aarhus har efter alt at dømme løjet om både aktiviteter og medlemstal i en række ansøgninger om økonomisk støtte til Aarhus Kommune.

Det viser en ny rapport fra revisonsfirmaet BDO.

Rapporten er bestilt af Aarhus Kommune på baggrund af en række afsløringer i BT, og konklusionen er så entydig, at kommunen nu standser enhver støtte til foreningen. Samtidig kræves de seneste to års støtte  - 124.156 kr. - betalt tilbage.

- Foreningen har ikke været i stand til at dokumentere, at den har gennemført de aktiviteter og haft det antal medlemmer, som den har oplyst overfor kommunen. Det er derfor kun rimeligt, at foreningen skal betale støtten tilbage, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Foreningen hedder 'Lighed og broderskab' og drev fra 1994 til 2013 en omstridt moske på Grimhøjvej 15 i det vestlige Aarhus. Moskeen er flere gange sat i forbindelse med religiøs radikalisering og  terror, men har alligevel fået udbetalt mere end 1,3 millioner kroner i såkaldt lokale- og aktivitetstilskud fra kommunen.

I ansøgningerne har foreningen hvert år oplyst, at pengene skulle gå til blandt andet miniputfodbold, volleyball og sløjdundervisning i moskeen, men i april kunne BT afsløre, at  der hverken findes sportsfaciliteter eller værksted på adressen, som nu står tom. 

Samtidig kunne det her i avisen konstateres, at foreningens indberettede medlemstal var det samme år efter år, hvilket kan indikere snyd. Det fik Aarhus Kommune til at bestille den uvildige undersøgelse af de seneste to års ansøgninger og aktiviteter, og den bekræfter nu, at noget er helt galt i foreningen, der er fortsat med at få tilskud, selv efter at adressen på Grimhøjvej 15 blev rømmet.

BDO Revision har blandt andet bedt Lighed og broderskab om en liste over medlemmer under 17 år. De udløser et stort tilskud, og dem har der ifølge foreningens støtteansøgninger været præcis 400 af år efter år. Den uvildige gennemgang rejser dog alvorlig tvivl om den oplysning. 17 personer var således skrevet på medlemslisten to gange. Samtidig viste en stikprøvekontrol af 40 påståede medlemmer, at 20 procent tilsyneladende er opdigtede. I hvert fald findes de pågældende personer ikke i nogen danske registre.

Fupmedlemmer

Ved en anden kontrol blev der sendt breve til 35 af de resterende personer på medlemslisten. De blev alle bedt om at bekræfte deres medlemskab. 11 svarede, og af dem oplyste fire - altså flere end hver tredje - at de aldrig har været medlem af Lighed og broderskab.
På samme måde har en gennemgang af de påstående fritidsaktiviteter vist store uregelmæssigheder.

Fadi Abdallah, der har været formand for Lighed og broderskab siden begyndelsen af 2013, afviste i april i BT, at foreningen har snydt sig kommunale tilskud. Efter at være blevet præsenteret for konklusionerne i den nye revisionsrapport er han mindre skråsikker.

- Da moskeen blev tømt, smed den gamle bestyrelse alle papirerne ud, så jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvad der er sket i foreningen, før jeg blev formand. Der var jo ingen, der troede, at der skulle komme sådan en sag. De oplysninger, jeg har kunnet give BDO om medlemmer og aktiviteter, er også kun brudstykker, vi har været i stand til at stykke sammen fra filer på gamle computere og den slags. Det kan være en del af forklaringen på, at det hele ser lidt mærkeligt ud, siger han.

En stor del af både den nuværende og tidligere ledelse af foreningen Lighed og broderskab er i dag engageret i en anden moske, der drives 100 meter længere oppe ad Grimhøjvej i Aarhus. Blandt andet fungerer Fadi Abdallah i dag både som formand for Lighed og broderskab og som talsmand for den nye moske, som på det seneste er blevet kendt som tilholdssted for militante muslimer, der rejser til hellig krig i Syrien og Irak.

På papiret har de to organisationer dog intet med hinanden at gøre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lighed og broderskabs tidligere formand.