Når myndighederne fra 1. november kun må sende breve til borgernes e-Boks mister en stor del af landets fædre chancen for at modtage kommunal post om deres børn.

En stor del af landets fædre mister chancen for at modtage kommunal post om deres børn fra den 1. november, når myndigheder kun må sende breve til e-Boks.

De fleste børn er nemlig tilknyttet mødres CPR-numre, så kun mødre får den digitale post, selv om begge forældre har forældremyndighed, skriver metroxpress.

»Hvis kommunens psykologer eksempelvis indkalder begge forældre til et møde om et barns adfærdsproblemer, vil kun en forælder få besked,« erkender Ole Hansen, Kommunernes Landsforening.

»Vi har desværre nok glemt det,« forklarer han om IT-brøleren, der betyder, at kun typisk mor vil få post.

Fædre har i Ligebehandlingsnævnet på det seneste fået ret i, at kommuner bryder ligestillingsloven, når de kun sender post til mødre.

Fædre har fået at vide, at de ikke er ‘parter i sagerne, når de har ringet til kommunen for at spørge til breve om deres børn.

»Den helt urimelige kønsdiskrimination af fædre begynder allerede på fødselsgangen, hvor kun mor har svangerskabet tilknyttet sit CPR-nummer,« siger Svend Aage Madsen, formand for Selskab for Mænds Sundhed og forskningschef på Rigshospitalet til metroxpress.

»Far har ingen placering i det officielle system, og den diskrimination fortsætter i kommunerne, som ofte kun henvender sig til mor.«

Morten Kjær Egebjerg, leder af Mandecentret, mener, at problemet er symptom på en generel forskelsbehandling i det offentlige - også i forældremyndighedssager:

»Den kvindelige jurist i Statsforvaltningen og moderen taler samme sprog. De er enige om at bedømme faren ‘aggressiv' og ‘ikke-samarbejdsvillig', hvis han bruger et maskulint ukvemsord.«

»Kvindelige sagsbehandlere træffer ofte unfair afgørelser til fordel for mødre, for de forstår eller sympatiserer ikke med fædre,« siger Jesper Lohse, landsformand, Foreningen Far.

BNB