Tre ud af fire medicinstuderende går ind for aktiv dødshjælp, og to ud af tre vil selv udføre det, viser en rundspørge. Det er stik imod Lægeforeningens holdning.

Mens Lægeforeningen og foreningen af Danske Lægestuderende med samlet stemme tager afstand fra lægeassisteret selvmord og aktiv dødshjælp, så ser det anderledes ud, når man spørger de studerende selv.

En undersøgelse, som Radio24syv har foretaget blandt 200 medicinstuderende, viser, at tre ud af fire går ind for aktiv dødshjælp. Undersøgelsen viser også, at hvis det var lovligt, ville to ud af tre selv yde aktiv dødshjælp til patienter, som udtrykkeligt bad om det.

En af dem er Frederik Ahlers, som læser medicin på Aarhus Universitet.

»Der er situationer, som er værre end døden. Hvis patienten lever i et smertehelvede, er fuldstændig lammet eller på anden måde har et liv, som er så forfærdeligt, at patienten selv synes, det ville være bedre at dø, så synes jeg det i nogle tilfælde kan være den bedste mulighed,« siger Frederik Ahlers til programmet Reporterne på Radio24syv.

Han ville have det fint med at være den, der skulle give patienten den dødbringende sprøjte, så længe man er helt sikker på, at det er patientens ønske, at vedkommende er i stand til at tage den beslutning, og at der ikke er nogen udsigt til forbedring i sygdommen.

En anden af de studerende, som går ind for aktiv dødshjælp, er Mathilde Nygaard, medicinstuderende på Syddansk Universitet.

»En læge skal ikke bestemme over liv eller død, men jeg synes også der er grænser. Ens værdighed stopper på et vist punkt, og hvis man har så mange smerter, at det ikke er værd at leve videre, så synes jeg ikke som læge, at det er etisk korrekt bare at stå og se på og vente til vedkommende dør,« siger hun til Radio24syv.

Men de studerendes holdning er udelukkende et udtryk for manglende erfaring, mener overlæge Hans-Erik Wittendorff.

»De er unge og har ikke været på klinik og set, hvad man kan gøre for patienter på dødslejet. I mit arbejde som urinvejskirurg ser jeg en del døende patienter på vores afdeling, og jeg ser, hvor meget hjælp de kan få via palliativ indsats, det vil sige en lindrende, smertestillende behandling,« siger Hans-Erik Wittendorff til Radio24syv.

»Jeg er læge, fordi jeg gerne vil hjælpe patienterne. Jeg har mange patienter, som jeg har kendt gennem længere tid, og den tillid, der er mellem patienten og mig, vil jeg gerne bibeholde ved at hjælpe patienten godt herfra, og det mener jeg godt jeg kan, som det er nu. Kommer der pludselig en mulighed for aktiv dødshjælp, så synes jeg, jeg mister min rolle,« siger han.

Men sådan har medicinstuderende Mathilde Nygaard det ikke:

»Jeg synes, det er lige så moralsk ukorrekt at lade en patient ligge og lide i flere dage. Så hellere gå ind og hjælpe i stedet for, at vedkommende skal lide.«

Hun vil gerne selv være den der yde aktiv dødshjælp, så længe der er klare retningslinjer på området, og så foretrækker hun lægeassisteret selvmord.

»Jeg vil helst ikke selv give sprøjten. Jeg ville foretrække, at det blev ligesom i Schweiz, hvor patienten selv trykker på knappen, så det ikke er mig, der bestemmer over liv og død,« siger Mathilde Nygaard til Reporterne på Radio24syv.