BT fortæller her historien bag den famøse smykke-sag, der har kastet Danmark ud i et internationalt stormvejr. Hovedrollen som skurken, der jagter asylansøgernes ringe, sidder integrationsminister Inger Støjberg på.

Kære Inger, jeg mener ikke, vi har aftalt det her.«

Det er få dage før jul, og De Konservatives udlændingeordfører Naser Khader skriver en mail til integrationsminister Inger Støjberg.

»Jeg vil gerne bede dig indkalde aftalepartierne, så vi kan præcisere, at det ikke gælder smykker og lignende,« fortsætter Naser Khader i sin mail.

Men han får ikke noget svar.

Efter jul spørger Naser Khader Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen, om han har hørt fra hende. De to og Liberal Alliances gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll er i løbende kontakt med hinanden, og det har de været siden forhandlingerne i begyndelsen af december.

De tre politikere aftaler at sende sms’er til Inger Støjberg, hvor de beder om en præcisering angående smykkerne. Inger Støjberg er ikke nem at få fat i.

’Smykke-sagen’ er blevet et altdominerende emne i dansk politik. Fra at være en intern diskussion i Integrationsministeriet om, hvor grænsen går for, hvilke ejendele,man kan beslaglægge fra flygtninge, er det blevet et emne, der flytter vælgere mellem partierne, og noget, der bliver omtalt i CNN, BBC, New York Times og Washington Post. Noget, der får tegneren på britiske The Guardian til at tegne Lars Løkke Rasmussen med nazi-armbind og kollegaen på The Independent til at tegne den lille havfrue med en tang i hånden, hvor der glimter en guldtand.

De fleste er enige om, at noget er gået galt i kommunikationen undervejs. Det indrømmer regeringen også selv. Men hvor er det, guldkæden hopper af? BT har forsøgt at rekonstruere forløbet ved at tale med flere af de involverede forhandlere.

Tre uger tidligere er det en alvorlig og bekymret Inger Støjberg, der taler med medierne:

»Det er en meget uheldig situation. Vi har en markant opstramning i asylpolitikken, som vi kunne have fået på plads og behandlet inden jul. Det kommer til at knibe nu,« siger hun.

7. december kunne ellers være kommet i historiebøgerne som dagen, hvor Socialdemokraterne, Venstre og DF enedes om et stort hjørne af udlændingepolitikken. Problemet, der har martret og splittet de fleste politiske partier i 25 år.

Men i stedet for at komme ud fra forhandlingerne arm i arm går forhandlerne fra hinanden i vrede.

Venstre vil ikke imødekomme DFs krav om statslige flygtningelandsbyer. Derfor falder aftalen til jorden, og flere elementer i den store 34-punkts-plan, som Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har præsenteret tre uger tidligere, må helt usædvanligt sendes til afstemning enkeltvis i folketingssalen.

Men inde bag de lukkede døre er der enighed om det meste blandt forhandlerne Claus Hjort Frederiksen (V), Inger Støjberg (V), Marcus Knuth (V), Martin Henriksen (DF), Peter Skaarup (DF), Mette Frederiksen (S), Dan Jørgensen (S), Naser Khader (K), Anders Samuelsen (LA), Simon Emil Ammitzbøll (LA) og embedsmændene.

’Hvad fanden har han gang i’

De er generelt enige om, at man skal kunne beslaglægge flygtninges værdier på samme måde, som en dansk kontanthjælpsmodtager ikke kan få kontanthjælp, før han har brugt den formue, han måtte have. Eller på samme måde som Skat kan gøre udlæg i ejendele hos personer, der skylder til det offentlige - f.eks. i smartphones eller dyre ure og smykker. Der findes endda et eksempel på, at Skat har taget en vielsesring fra en dansk kvinde, der ganske vist var skilt, og solgt den på auktion.

Martin Henriksen er i Radio 24syv i et langt program, hvor han bliver forhørt på kryds og tværs, bl.a. om vielsesringe.

»I nogle tilfælde så mener jeg, det kunne være fair nok at beslaglægge dem. Men det vil klart være undtagelsen. Og det er ikke noget, man skal tilstræbe at gøre,« siger han.

»Hvad fanden har han gang i,« tænker Naser Khader, der sidder og hører programmet på sit kontor.

Minder om 30’erne

Alternativets formand Uffe Elbæk siger midt i december i canadisk radio, at det, der foregår i Danmark, ’minder om 30erne’. Lotte Leicht fra Human Rights Watch i Bruxelles kritiserer Danmark på Twitter, og det bliver taget op på arabisk af den syriske debattør Rana Kabbani, der har tusindvis af følgere på Twitter.

18. december bliver Inger Støjberg interviewet af Paula Larrain på Ekstra Bladets TV. Larrain, der selv er kommet til Danmark som flygtning, lægger sin egen vielsesring på bordet og spørger, om Støjberg vil konfiskere den, hvis hun kom til Danmark som flygtning.

»Det kommer an på den helt konkrete situation. Det er op til den enkelte politimand. Det kan jeg ikke stå og sige lige nu,« siger Støjberg.

Naser Khader sender flere sms’er og en mail til Inger Støjberg, hvor han beder om en præcisering, men han får ikke noget svar.

1. juledag putter den kendte danske forfatter Christian Mørk, der bor i New York, sin farmors ring i en kuvert og sender den til Inger Støjberg sammen med et brev om, hvordan hans forfædre blev behandlet, da de kom til Danmark som flygtninge.

Danmarks omdømme i udlandet er allerede temmelig blakket.

»Skam jer, Danmark«, skriver den tidligere Washing-ton Post-medarbejder Ezra Klein, som har over en million følgere på Facebook. Medier som Time Magazine, Washington Post, The Independent og canadiske Globe and Mail har skrevet om, at den danske regering vil tage værdigenstande fra asylsøgere.

»Ja, Danmark vil virkelig strippe flygtninge for smykker,« skriver Britiske Channel 4.

Først efter nytår kommer Naser Khader, Dan Jørgensen og Simon Emil Ammitzbøll til møde i Integrationsministeriet. Dan Jørgensen mener, at det kun skal gælde kontanter, slet ikke smykker.

»Men hvis nogen omsætter mange penge til smykker, hvad er så vores svar på det,« spørger Naser Khader.

Han driller også Martin Henriksen med, at reporterne i Radio24syv har presset ham til at sige, at man kan beslaglægge vielsesringe.

»Jamen skal jeg da lyve,« siger Martin Henriksen.

Ellers taler de mest til hinanden gennem medierne indtil 9. januar, hvor de enes om at præcisere, at smykker ikke må beslaglægges.

Mens tågen lægger sig som en dyne over godset og parken, ankommer statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans regering mandag middag til et to dages regeringsseminar på Kragerup Gods ved Kalundborg.

Kæmpe misforståelse

»Det er måske det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien. Når man ser på debatten, får man jo nærmest et indtryk af, at når folk ankommer til grænsen, så skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er fuldstændig fortegnet og forkert,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Nu er det udelukket at beslaglægge værdier op til 10.000 kr. samt genstande med affektionsværdi - uanset værdien af de genstande.

»Der går alt for lang tid, hvor der er uklarhed om, hvad man må beslaglægge. Jeg synes ikke, forarbejdet til de enkelte elementer var gjort ordentligt. Debatten bliver afsporet, da Martin Henriksen snakker om vielsesringe i Radio24syv. Men det er regeringens fejl, at man ikke tidligt får fastslået, at det er noget vrøvl at snakke om vielsesringe,« siger Naser Khader.

»Men der er også danske politikere, der har et stort medansvar for, at der er gået selvsving i det i udlandet. Jeg mener, der er en tråd mellem, at Uffe Elbæk snakker om, at det er ligesom i 30erne, og at Lars Løkke bliver tegnet som nazist i The Guardian.

Martin Henriksen siger:

»Det, jeg svarede dengang, var korrekt og var det, vi var blevet enige om. De krav vi ville stille til asylansøgerne er præcis de samme, som vi ville stille til danskere, der har gæld til det offentlige. Og det kan dreje sig om smykker, endda vielsesringe, i særlige sjældne tilfælde. Hvis jeg sagde noget andet, havde jeg løjet befolkningen lige op i ansigtet. Socialdemokraterne og De Konservative blev skræmte. Jeg forsøgte jo bare at forklare helt lavpraktisk, hvordan reglerne er,« siger Martin Henriksen.

I tirsdags blev lovforslaget endeligt vedtaget. Vielsesringe bliver som udgangspunkt fredet på grund af affektionsværdien, men smykker til over 10.000 kr. kan politiet konfiskere.

Klik på den hvide pil i øverste højre hjørne for at forstørre grafikken.
Klik på den hvide pil i øverste højre hjørne for at forstørre grafikken.
Vis mere