Lige siden karakterkravene til de videregående uddannelser blev offentliggjort, strømmer afviste unge til studievejledere for at få hjælp. Studievejlederens råd: Søg bredt og logisk

Klokken 13.00 åbnede Studievalg København for rådgivning til unge, der ikke er kommet ind på drømmestudiet. Og det tilbud benyttede mange frustrerede unge, som ikke er kommet ind på netop deres ønskede studie, sig af.

I nat kunne omkring 91.000 unge få svar på, om de er optaget på deres drømmeuddannelse. Hele 21.412 måtte få den kedelige besked om, at de ikke var blevet optaget på et studie.

Cecilie Ekstrøm Nielsen er en af de mange tusinde, som ikke er kommet ind på drømmeuddannelsen, og var derfor mødt op på studievalget i København for at få hjælp.

Hun er student fra årgang 2013 og har søgt fysioterapeut-uddannelsen, som hendes første og eneste prioritet, som hun har fået afslag på.

- Jeg søgte via kvote to, fordi jeg håbede, at det kunne forbedre mine chancer. Eftersom jeg ikke er kommet ind på mit drømmestudie, er jeg kommet for at få hjælp omkring min situation, for jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre.

Den unge student havde søgt både i København, Hillerød, Roskilde, og søgt længere væk i Næstved og Odense.

Cecilie har et gennemsnit på 7,0 fra gymnasiet og skrev en motiverede ansøgning. Men heller ikke det var nok for at slippe gennem nåleøjet.

Hvis Cecilie havde sendt sine ansøgninger til Esbjerg, Holstebro og Haderslev i Jylland, hvor adgangskvotienten for at komme ind på professionsbacheloren fysioterapeut ligger fra 6,7 - 7,6, ville chancen være større.

- Jeg har ikke lyst til at flytte til Jylland. Jeg har hele min omgangskreds her   - familie, venner og min dans, som er en stor del af mit liv. Jeg ville have meget svært ved at forlade det.

Mødet med studievejlederen gav Cecilie et fornyet håb

- Mødet gik rigtigt godt. Hun stillede mig nogle spørgsmål, som fik mig til at tænke nærmere over mine muligheder. At jeg skal kigge efter uddannelser, der ligner fysioterapeut-uddannelsen, og overveje, om det kunne være noget for mig. Så det må jeg hjem og læse om.

Claus Lai Hansen, studievejleder i Studievalg København, oplever unge, som kun fokuserer på deres førsteprioritet og ikke vil rykke sig geografisk.

- Jeg ser mange unge, som kommer ind til os og er dybt ulykkelige over, at de ikke er kommet på deres drømmestudie. Den anden dag fik jeg en ung mand på besøg, som ville læse medicin. Ud fra karakteren på de enkelte fag og det samlede gennemsnit, kunne jeg se, at det ville være meget svært for den unge mand at komme ind på medicin på Københavns Universitet. Den unge mand blev meget frustreret og var meget opsat på at ville læse medicin på KU og ville ikke høre på andre alternativer. Det oplever jeg ofte. Det er ærgerligt at udsætte studietiden flere år, fordi man har en tanke om, at det kun er én uddannelse, der dur, siger han.

Da hele 21.412 har fået afslag, opfordrer Claus Lei Hansen de unge, kommende studerende til at søge bredt og realistisk.

- Undersøg andre alternativer, læs om uddannelser, der ligger tæt op af din drømmeuddannelse og søg flere videregående uddannelser. Søg geografisk bredere, du kan altid flytte tilbage.