Først lørdag formiddag bliver det afklaret, hvor alvorligt Københavns drikkevand er forurenet.

Drikkevandet i store dele af hovedstadsområdet er muligvis ramt af forurening med E. coli-bakterier, der stammer fra afføring.

I hele området nord for Roskildevej skal borgerne koge vandet fra hanen, før det drikkes eller bruges til tandbørstning, madlavning og opvask, lyder opfordringen fra Københavns Kommune.

Det vil sige Nørrebro, Østerbro, Brønshøj, Husum, Tingbjerg, Bispebjerg, Vanløse og Frederiksberg samt hele Indre By og Christianshavn. Hundredtusinder af indbyggere er dermed berørt.

En vandprøve taget torsdag viser et uacceptabelt højt indhold af E. coli-bakterier i drikkevandet. Laboratorier er nu ved undersøge, hvilken E. coli-bakterie der kan være tale om. Ikke alle typer fremkalder sygdom som diarré eller opkastning.

- Man kan ikke fuldstændig udelukke, at der i sjældnere tilfælde kan opstå alvorligere sygdomme. Men det kan vi ikke sige noget nærmere om i øjeblikket, hvor vi ikke er klogere på forureningen, siger Kåre Kristiansen, Embedslægerne Hovedstaden under Sundhedsstyrelsen.

Tidligst lørdag formiddag bliver alarmen afblæst, når Københavns Energi får svar på de vandprøver, der er taget fredag.

Vandforureningen blev fundet på Nørrebro i København, og da Københavns vandsystemer hænger sammen med Frederiksbergs, gælder advarslen også hele Frederiksberg.

Man skal opvarme postevandet, så det spilkoger i to minutter, inden man drikker det eller bruger det til tandbørstning, madlavning eller opvask. I en elkedel skal vandet have to opkog med to til fem minutters mellemrum.

Man kan godt bade i vandet, men man skal holde munden lukket. I private hjem kan man bruge vaskemaskine og opvaskemaskine, hvis vandet er mindst 60 grader varmt.

Det er fortsat uklart, hvad forureningen skyldes, men den stammer sandsynligvis fra regnvand, der er trængt ind i drikkevandet, oplyser Københavns Kommune.

Kommunen informerede fredag aften hjemmeplejen, alle plejehjem og døgninstitutioner om vandforureningen. Ældre eller svage borgere, der ønsker hjælp, kan henvende sig til Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune.

Borgerne kan løbende følge med i udviklingen på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk, der dog gik ned umiddelbart efter meldingen om forureningen.

/ritzau/