Vedligeholdelsen af Københavns veje, fortove og broer har været forsømt i årevis. Regningen er nu oppe på over seks milliarder kroner, viser ny rapport, og regeringen vil ikke betale. Hvis intet sker, må ti broer lukke om fem år.

Kun få dage efter, at to 14-årige piger faldt fire meter ned i en fodgængertunnel fra et gennemtæret rækværk på Dronning Louises Bro på Nørrebro, viser en ny rapport fra Københavns Kommune, at byens broer, veje og fortove er i stærkt forfald og skal genoprettes for op mod 6,6 milliarder kroner, skriver Berlingske.

Baggrunden er, at hovedstadens politikere i årtier har forsømt at bevilge tilstrækkeligt med penge til vedligeholdelse. Hvis ikke efterslæbet snart bliver indhentet, risikerer trafikken om bare fem år at bryde sammen flere steder, da ti faldefærdige broer i så fald må lukkes – blandt andre Stormbroen, Christian IV’s Bro og Prinsens Bro, som alle spiller en vigtig rolle for mobiliteten i byen.

SE BILLEDERNE: 

Vitim River-broen (Sibirien)

- Vi er nødt til at prioritere det her område højere, så folk kan cykle, gå og køre. Broerne er det, som binder København sammen, og det ville være en katastrofe, hvis vi var nødt til at lukke nogle af dem ned, siger Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF).

Alene en fastholdelse af den eksisterende miserable tilstand vil koste København to milliarder kroner ekstra over en årrække, mens skaderne kun bliver værre og fatale, hvis politikerne bevarer det nuværende bevillingsniveau, der i år er på 133 millioner kroner. I så fald vil halvdelen af vejnettet i 2020 være i så dårlig stand, at bilerne må liste hen over asfalt, der er lige så stabilt som hullet ost, mens fodgængere kan udsættes for alvorlige faldulykker på skæve fortove.

Ifølge centerchef i Københavns Kommune Niels Tørsløv har forfaldet på bare to år ført til næsten en fordobling af antallet af erstatningssager fra tilskadekomne fodgængere fra 120 sager i 2009 til 200 sager sidste år. Og antallet af erstatninger risikerer at eksplodere, hvis en genopretning trækker ud.

LÆS OGSÅ: 

På Københavns Rådhus appellerer Socialdemokraternes Lars Weiss om hjælp fra regeringen og Kommunernes Landsforening. Han foreslår, at kommuner får lov til at gennemføre ekstraordinære vedligeholdelser via anlægsbudgettet, da der er loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge på drift.

Men det afviser økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) blankt: - Det er kommunalbestyrelsernes ansvar at prioritere de forskellige opgaveområder inden for den aftalte ramme.