Mange danske børn bliver sandsynligvis til efter en druktur.

Således viser tal fra 2013, at 43 procent af 1.808 gravide kvinder havde drukket mindst fem genstande – eller hvad der svarer til en flaske vin – på en aften i den uge, hvor de er blevet gravide, skriver metroxpress.

Tallene indgår i et nyt studie fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, hvor 56.545 gravide kvinder siden 1998 har svaret på deres alkoholvaner.

Lektor Katrine Strandberg-Larsen forklarer:

»Selv om færre drikker sig beruset i forhold til tidligere, så ser det ud til, at lidt flere gør det i starten af graviditeten. Man kan faktisk se, at der er allerflest, som er berusede, altså har drukket mindst fem genstande, i den uge, hvor undfangelsen finder sted,« siger hun til metroxpress.

Antallet af fulde i graviditetens første uger er steget støt siden år 2000.

Til gengæld dropper de fleste alkohol, når de indser, at de er gravide. Andelen af gravide, der har skåret forbruget ned til nul genstande fra graviditetens 12. uge, er næsten tredoblet fra 2000 til 2013 – fra 31 til 83 procent.

Sundhedstyrelsen anbefaler nul alkohol, både mens man forsøger at blive gravid, og mens man har barnet i maven.

Et andet dansk studie fra sidste år kunne ikke påvise, at det overhovedet skadede barnet, hvis man nøjedes med at drikke moderat, forklarer psykolog Janni Niclasen, Københavns Universitet.

»Det, vi i sin tid fandt frem til, var, at vi ikke kunne påvise nogen betydning, hvis man havde drukket små mængder af alkohol i løbet af graviditeten,« siger hun til metroxpress.

Hun peger på, at Sundhedsstyrelsen har meldt »sådan ud for at være på den sikre side«, ikke fordi det er videnskabeligt bevist.

BNB