Sidste år blev hver 13. nyfødte undfanget ved fertilitetsbehandling. Bekymringen er stor hos klinikchefen på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Hver 13. nyfødte blev undfanget på en fertilitetsklinik i fjor, viser nye tal fra Statens Serum Institut, og det bekymrer Søren Ziebe, klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

»Vi står med et stort problem, og det er et problem, vi skal begynde at tage rigtig alvorligt,« siger han.

»Vi bliver ældre og ældre, og vi bliver tykkere og tykkere. Alt det påvirker vores evne til at få børn, og man kan sagtens frygte, at det bliver endnu værre, hvis vi ikke får gjort op med tingene bag,« siger Søren Ziebe.

I alt kom 4.226 børn til verden efter en fertilitetsbehandling i 2013, og det svarer til godt otte procent af årgangen.

Spørgsmål: Hvad er det helt præcist, man skal gøre op med?

»Der er sygdomme bag ved det her, og vi skal have gang i en forebyggelsesindsats over for de sygdomme, der spiller ind. Men det handler også om, hvor gamle vi vælger at være, når vi vil have børn, og hvilke kemikalier vi forgifter os med, så der er mange niveauer i det her.«

I første omgang handler det om information omkring menneskets biologi, mener Søren Ziebe.

»Vi bruger mange kræfter på at beskytte os imod ikke at få børn, og mange har en forventning om, at så snart p-pillerne eller kondomet bliver droppet, så kommer børnene. Sådan er vi bare ikke bygget. Sådan er vores biologi bare ikke. Og der trænger i den grad til oplysning omkring de ting her,« siger klinikchefen.

Spørgsmål: Hvilke sygdomme er det, der begrænser os?

»Der er mange forskellige tilstande, der spiller ind: Lige fra lukkede æggeledere som følge af klamydia til dårlig sædkvalitet. Når vi bliver ældre, får vi flere og flere sygdomme, som spiller ind i forhold til vores evne til at få børn.«

Ifølge Søren Ziebe bør problematikken i langt højere grad tænkes ind i de nationale forebyggelsesindsatser.

»Der bør sættes penge af til at forske i årsagerne, og så skal vi sørge for, at de mennesker, der bliver ramt af det her, kan få en god behandling på klinikkerne,« siger han.

Tallene fra Statens Serum Institut viser også, at hver syvende påbegyndte fertilitetsbehandling sidste år førte til en graviditet, men tallet dækker ifølge Statens Serum Institut over en stor variation.

Særligt kvindens alder er vigtig for chancen for en succesfuld behandling. For kvinder under 40 år er det cirka hver fjerde behandling, der ender med graviditet, mens det for kvinder over 40 år er hver tiende.

Knap en tredjedel af inseminationer på danske klinikker i 2013 blev gennemført på kvinder, der ikke havde bopæl i Danmark. De udenlandske kvinder kommer typisk fra Sverige, Norge eller Tyskland.

De udenlandske kvinder forsvinder ud af statistikkerne, når de tager tilbage til deres bopælsland og føder. De danske kvinder kan derimod følges i fødselsregisteret.

I 2013 blev der i alt født 55.873 børn i Danmark.