Ved du noget om sagen eller andre sager? Så tip BT’s journalist på sris@bt.dk. Eller skriv en besked til os på Facebook.

Nu rammes DR af endnu en møgsag.

En af de mest magtfulde personer i DR og kulturlivet i det hele taget - DR’s ensemblechef og tidligere vicedirektør i Det Kongelige Teater Kim Bohr - sikrede igennem en årrække sin ven Klaus Ib Jørgensen adskillige lukrative chefstillinger i DR uden at andre fik lov til at søge stillingerne.

Blandt andet fik han det prestigefyldte job som chef for DR’s underholdningsorkester, som han bestred fra 2012 til 2014.

Det skete uden at stillingen blev slået op, og det er i strid med loven. Det erkender DR nu.

»Stillingen som orkesterchef for DR Underholdningsorkestret burde være slået op. Jeg er ikke i tvivl om, at vi fik den rette mand, men vi har vurderet proceduren igen og må sige, at det er en fejl, og at stillingen skulle være slået op, og det skal jeg beklage,« skriver underdirektør i DR Kultur, Julie Vig Albertsen i en mail til BT.

Kim Bohr fik Klaus Ib Jørgensen ind i DR ved først at tilbyde ham en stilling som konsulent på deltid i april 2012. Efter blot fire måneder blev ansættelsen konverteret til en fastansættelse som projektleder, og i september 2012 fik Klaus Ib Jørgensen så ansvaret for Underholdningsorkestret. Fra 2012 og frem til i dag har Klaus Ib Jørgensen således haft adskillige cheftitler, men ikke én af stillingerne er blevet slået op.

»I mine øjne burde en og formentlig to af de stillinger, Klaus Ib Jørgensen har haft i DR, være blevet slået op,« siger Karen-Margrethe Schebye, der er advokat og partner i SJ Law og ekspert i ansættelsesret.

Samtidig kan BT fortælle, at tre ud af fire chefer i DR’s ensembler kender hinanden fra pladeselskabet Edition S, hvor blandt andet Kim Bohr har været bestyrelsesmedlem og Klaus Ib Jørgensen har været direktør.

Klaus Ib Jørgensen.
Klaus Ib Jørgensen. Foto: Agnethe Schlichtkrul/ DR
Vis mere

Derudover har de to DR-chefer en så tæt relation, at de har såkaldt ’privat brevudveksling’ i deres mailkorrespondace, som BT ikke må få aktindsigt i.

Hele sagen får Knut Gotfredsen, der er formand for organisationen Transparency International, til at sige:

»Et ord der falder lige for her er, at der er tale om en vennetjeneste i et meget sammenspist miljø,« siger han.

Et forhold DR afviser:

»Klaus Ib Jørgensen og Kim Bohr havde dengang et professionelt kendskab til hinanden i et forholdsvis lille klassisk musikmiljø i Danmark,« skriver underdirektør i DR Kultur, Julie Vig Albertsen til BT.

Læs hele historien i dagens udgave af papiravisen BT.