Danske studerende, der udsættes for fysiske og psykiske overgreb samt uacceptable indkvarteringsforhold under sprogrejser i udlandet, skal dokumentere alt med lyd og billeder. Det mener internationalt sikkerhedsorgan, der oplever mafialignende metoder blandt rejsearrangørerne.

Danske udvekslingsstuderende, der bliver indlogeret hos tvivlsomme værtsfamilier og lever under yderst kritisable forhold på deres sprogrejser i udlandet, skal sørge for altid at dokumentere det. Enten på bånd, foto eller video.

Det mener Lise Lotte Almenningen, der er skandinavisk repræsentant for CSFES – en international sikkerhedskomité, der rådgiver og varetager udvekslingsstuderendes rettigheder.

»Hvis eleven ikke mener, at udvekslingsopholdet er i tråd med det, der på forhånd er blevet lovet, bør eleven dokumentere alt under sit ophold. Tage billeder, optage samtaler og sende kopier af det til forældrene i Danmark,« siger hun til BT.

Særligt det sidste - med at tage kopier - er afgørende, fortæller Lise Lotte Almenningen og henviser til et rystende eksempel fra sidste år. Her blev en elev - udsendt af rejsearrangøren STS - udsat for nærmest mafialignende metoder af arrangørens kontaktperson på stedet. En person, som i øvrigt ifølge rejsearrangøren altid er nøje udvalgt til at varetage elevens ve og vel:

»Vi oplevede sidste år, hvordan elevens kontaktperson slettede det bevismateriale, som eleven havde optaget og haft liggende på sin mobil,« fortæller Lise Lotte Almenningen.

Den dokumentation, som eleven får indsamlet, kan bruges, hvis eleven efterfølgende ønsker klage over sin rejse til Pakkerejse-Ankenævnet. Noget 35 danske sprogrejseelever gjorde mellem 2011 og 2016.

Mere kontrol

BT har den forgangne uge sat fokus på flere kritisable forhold i forbindelse med sprogrejser. Heriblandt en sag fra 2011-2012, hvor selvsamme STS indlogerede en dansk teenagepige i Florida hos en dømt sexforbryder. Eller EF Education First, som under et ophold i England, placerede to piger hos en enlig russisk kvinde, der ikke kunne tale engelsk.

De mange sager fik i fredags Forbrugerrådet Tænk til at efterlyse mere kontrol på området, så rejsearrangører ikke konsekvensløst kan løbe fra deres ansvar.

En idé, som Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Jakob Engel-Schmidt, er lydhør overfor.

Uddannelses- og forskningsordfører for Venstre, Jakob Engel-Schmidt.
Uddannelses- og forskningsordfører for Venstre, Jakob Engel-Schmidt.
Vis mere

»Når man som dansk ung studerende køber et udvekslingsophold, skal man kunne være absolut sikker på, at der er en god og ordentlig familie, der tager imod en. Og på baggrund af de forfærdelige historier, som BT har afdækket, vil jeg gerne overveje, om det kunne give mening at se på en model, som vi har haft tidligere.«

Jakob Engel-Schmidt henviser til ordningen fra før 2014, hvor den danske stat gav tilskud til udvekslingsophold for unge under 18 år og samtidig fungerede som kontrolorgan for rejsearrangørerne.

»Først og fremmest må jeg nu drøfte med Søren Pind (Uddannelses- og forskningsminister, V, red.), om det giver anledning til at genoptage denne forbrugskontrol, og det kan jeg godt forestille mig, at det gør. Og herfra må vi eventuelt engagere nogle af de organer, der findes på rejseområdet. Men det væsentlige er ikke, hvem der står for kontrollen. Det væsentlige er, at der er en kontrol, der sikrer, at useriøse udbydere ikke får lejlighed til at snyde danske studerende.«