Lisa Folsted ligger sammenkrøllet i fosterstilling på sin seng i hjemmet i Hirtshals. Smerter sender stød gennem hendes krop, mens koldsveden klistrer på panden. Indimellem bliver følelsen af knive, der dolker i hendes underliv, overdøvet af trangen til at kaste op.

Det er ‘den tid på måneden’ og gang på gang skal 21-årige Lisa Folsted igennem et smertehelvede af menstruationskramper. Sådan har det været lige siden hun som 12-årig fik sin første menstruation.

»Jeg kan ikke gå i stramme bukser, fordi jeg bliver oppustet og har mavesmerter,« siger Lisa Folsted, der også lider af kvalme, koldsved og hovedpine ved menstruationen.

Og hun er ikke alene om at gå igennem kramper og smerter i forbindelse med menstruationen.

I en ny undersøgelse foretaget af YouGov for BT og metroxpress svarer knap hver tredje kvinde (31 procent), at de ofte lider af menstruationskramper.

Smertestillende virker ikke

For Lisa har det hjulpet på smerterne, at hun har givet fødsel til sin søn på 2 år. Men når smerterne alligevel sniger sig ind, er det sjældent, at Lisa kan lindre smerterne ved ‘bare’ at indtage smertestillende såsom Panodiler eller Ipren.

»Smerterne kommer hurtigt igen, hvis jeg tager smertestillende, og det hjælper heller ikke på kvalmen,« siger den 21-årige mor.

Læge og sexolog Helle Trankjær genkender, at flere kvinder lider af menstruationssmerter, som ikke går væk med panodiler. Menstruationssmerter kan ifølge hende skyldes store mængder af signalstoffet ‘prostaglandiner’, da det kan skabe smertefulde sammentrækninger.

»Kvinden kan være meget generet af kraftige smertefulde menstruationer, så hun nærmest må rive en dag ud af kalenderen,« siger Helle Trankjær.

Hun råder desuden til, at hvis man som kvinde alligevel bruger prævention, kan man benytte sig af hormonspiral eller p-piller, da det mindsker smerterne.

Flere unge kvinder end ældre

Undersøgelsen viser desuden, at mens hver tredje kvinde lider af menstruationskramper, hævder hver sjette, at smerterne er så slemme, at de må blive hjemme fra lønnet arbejde. For Lisa Folsted har det også betydet, at hun må blive hjemme fra skole eller fritidsjob.

»Jeg tager en sygemelding cirka hver anden gang, jeg har menstruation, fordi jeg ikke kan gå. Jeg kan ofte nøjes med en sygedag, men nogle gange er det så slemt, at jeg bliver hjemme fra skole to dage,« siger Lisa Folsted.

Særligt de unge kvinder mellem 18-24 år er ramt af menstruationssmerter. I undersøgelsen svarer næsten halvdelen (47 procent), at de ofte lider at menstruationskramper.

Læge og sexolog Helle Trankjær genkender ikke, at der er flere yngre end ældre kvinder, der lider af smerterne. Dog hævder hun, at der er forskel på årsagen til, hvorfor kvinderne får smerter.

»Hos ældre kvinde kan  kraftige smertefulde og langvarige menstruationer skyldes en muskelknude på livmoderen, men det er ikke så almindeligt hos de helt unge kvinder« siger Helle Trankjær.

Hun nævner desuden, at jo ældre du er, jo større er risikoen for at fejle noget. Men ifølge Helle Trankjær, er der de fleste gange ikke tale om noget alvorligt. Alligevel råder hun til, at du søger læge, hvis du oplever uregelmæssigheder eller smerter ved menstruationen.