Danskerne er generelt blevet forskånet for irriterende myggestik denne sommer. Men de summende blodsugere kan pludselig vågne op til dåd.

Det vurderer museumsinspektør hos Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten DD Hansen over for BT.

Han advarer dermed de danskere, der gang på gang bliver stukket af de små insekter, om, at de ikke må glæde sig for tidligt over, at der er meget få myg i øjeblikket.

»Der er ikke specielt mange myg i øjeblikket. Jeg har ikke mødt en myg i 14 dage, selvom jeg har lavet feltarbejde,« siger Morten DD Hansen.

Han fortæller, at det primært er den dårlige danske sommer, der er skyld i, at myggene ikke er over os, når vi sidder på terrassen i aftentimerne eller sover med åbent vindue.

Men forholdene kan hurtigt ændre sig, og så er myggene hurtigt ude med snablerne.

»De skal nok komme frem. Der er masser af myggelarver, og hvis vi får to uger med varme, så skal vi nok få masser af myg. Det kunne godt blive i slutningen af august eller starten af september, men det afhænger af, om vejret bliver varmere« siger museumsinspektøren.

Og mere varme kan være på vej. DMI’s prognoser for uge 32, der naturligvis er behæftet med usikkerhed, lyder, at der er ‘tendenser til et skifte til mere roligt, solrigt og tørt vejr i forhold til normalen.’

Thomas Pape, der er lektor og insektforsker på Statens Naturhistoriske Museum, er enig i, at myggene nok skal komme summende.

»Selvom sommeren har været kølig i de sidste par uger, er min vurdering, at vi vil se en stigning i antallet af myg. Men der vil selvfølgelig være kæmpestore forskelle fra område til område,« siger han til dr.dk.

Han forklarer, at det er varme, CO2-udledning og duft, der har betydning for, hvem der bliver stukket af myggene.

Myggene bliver på længere afstande tiltrukket af vores CO2-udledning fra vejrtrækningen, mens det på kortere afstande er varmeafgivelsen fra kroppen samt vores dufte, som får myggene til at komme lidt for tæt på.